Dodik ljut - U Sarajevu RS nazivaju Republika Šumska

Milorad Dodik srpski clan predsjednistva 06 foto S PASALIC


 

Dodik je rekao da smatra kako bi se svake godine o temi neustavne transformacije dejtonske strukture u BiH trebala održavati posebna sjednica. Kako kaže, ova je sjednica nastavak zasjedanja one sjednice na kojoj je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta RS.

Istakao je, sjednica NSRS-a nije sazvana da bi se mjerio bilo čiji patriotizam, jer u NSRS-u sjede ljudi koji vole RS. Zastupnicima je rekao da su oni obavezni da rade u službi naroda i da ova sjednica predstavlja odbranu RS-a.

Dodik je rekao da su stranke ranije vjerovale kako će učiniti bolje svom narodu ako pristanu na reforme koje su ranije sprovođenje te da su glasali za to jer im je rečeno da će se to moći mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kritikovao je rad visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH navodeći da je vrijeme da se podvuče crta i da se vidi gdje je RS 25. godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je pitao da li je RS zadovoljan pravosuđem u BiH, odnosno da li je pravosuđe donijelo bilo šta dobro i BiH, a i njenom entitetu RS.

Žestoko je kritikovao administraciju i zapošljavanje u državnim institucijama navodeći da niko ništa nije dobio od reformi i transformacija u BiH. Istakao je da su reforme ugrožavale RS i da je ovaj entitet ostao bez brojnih nadležnosti, a da BiH nije postala bolje mjesto za život.

"Bolje ne žive ni Srbi, ni Hrvati, a ni Bošnjaci. Žive samo dobro stranci koji imaju visoke plaće o kojima narod u BiH samo može sanjati", rekao je Dodik.

On je kazao da BiH nije uspjela postati ni pravna, ni funkcionalna, a ni održiva zemlja do danas i da se Dejtonski mirovni sporazum ne smije tumačiti kao sporazum kojim je samo prekinut rat.

"Dejton nije samo zaustavio rat već uspostavio državnu zajednicu s dva entiteta i tri naroda", rekao je Dodik nastavljajući iznosti pogrešnu tezu o Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici, a ne državi.

Vrijeme je za vraćanje na fabričke postavke

Dodik je u svom obraćanju tvrdio da RS ima subjektivitet što je dokazala i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako kaže, svi odgovori o nadležnosti RS-a mogu se naći u Dejtonskom mirovnom sporazumu, tačnije u Ustavu Bosne i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH kazao je da su RS-u "otete nadležnosti" i to korištenjem Bonskih ovlaštenja navodeći da odluke visokog predstavnika nisu legalizovane u zakonodavnim organima naše zemlje.

On je entitete nazvao "državotvornim" ističući da je došlo vrijeme za "resetovanje i vraćanje fabričkih Dejtonskih podešavanja". Posebno je istakao da se sporazum o vojsci, Tužilaštvo BiH, Sud BiH i sistem indirektnih poreza trebaju smatrati samo privremenim, a ne trajnim rješenjem.

Dodik je kazao da su brojni funkcioneri iz RS-a sankcionisani samo zato što su smatrali da imaju pravo na promišljanje. Dotakao se i politike SDA navodeći da je cilj unitarizacija i da je to dio politike svih bošnjačkih stranaka uključujući i SDP.

Neizbježno je bilo i spominjanje knjige "Islamska deklaracija", a čiji je autor prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović. Član Predsjedništva BiH rekao je da se poništava izborna volja jer još uvijek nije formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Za blokiranje formiranja vlasti okrivio je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji insistira na slanje ANP-a u sjedište NATO-a, ali i Šefika Džaferovića i Željka Komšića koje je nazvao "dvojicom bošnjačkih članova Predsjedništva BiH". On je rekao da takav odnos prema ANP-u ima i SDP, ali i druge stranke iz bh. entiteta FBiH.

"Nemamo prava da zatvorimo oči pred stvarima koje je činio NATO i da im damo legitimitet ulaskom u NATO", rekao je Dodik navodeći da bombe NATO-a ubijaju ljude u RS-u i danas.

Na sarajevskim portalima se RS naziva "Republikom Šumskom"

Pohvalio je opozicione zastupnike, tačnije zastupnike SDS-a i PDP-a, koji također odbijaju pristati na to da se u sjedište NATO-a u Briselu dostavi ANP.

Entitetskim zastupnicima kazao je da sve što je preneseno u nadležnost BiH ne funkcioniše i da je potrebno poduzeti korake za razvoj RS-a u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom kontekstu ukazao je i na pravo svih naroda na samoopredjeljenje za koje tvrdi da je srpskom narodu garantovano međunarodnim normama.

Dodik je rekao da otcjepljenje kao krajni vid mogu imati samo narod koji trpe sistemsku diskriminaciju i kojim je ugrožen opstanak zbog diskriminacije.

"Sve naprijed navedeno je ispunjeno. To se može zaključiti iz analize stanja", kazao je Dodik.

On je dodao da se RS provukao kroz vrijeme i dočekao ovo: priliku da raspravlja o svom statusu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Kako kaže, RS-u se ukida pravo na legitimno i legalno predstavljanja, a ponavljaju se i teze o ukidanju prava RS-u na naziv "Republika Srpska".

"Ime RS ponavlja se deset puta u Ustavu BiH, ali Bošnjaci ne odustaju od toga", rekao je Dodik navodeći da RS neće odustati od autonomije, državnosti i samostalnosti predviđene Dejtonskim sporazumom te da RS ima pravo da "očuva svoja prava".

Član Predsjedništva BiH istakao je da Narodna skupština RS-a ima sve potrebno da vrati RS u okvire Dejtonskog sporazuma, ali da je samo potrebno jedinstvo stranaka pozivajući na to jedinstvo zastupnike u NSRS. Kako kaže, to može biti i donošenjem novog Ustava RS-a najavljujući da će se navjerovatnije iduće godine pred zastupnicima u NSRS naći rasprava o novom Ustavu RS-a.

"To je širok okvir za našu autonomiju i samostalnost u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.

On vjeruje da je došlo vrijeme kada RS ponovo dobija na značaju i kada međunarodno pravo treba reafirmisati. Dotakao se i predsjednika SAD-a navodeći da je Donald Trump nedavno u UN-u kazao "da ozbiljni lideri moraju voditi računa samo o interesima svog naroda".

Dodik je rekao da NSRS danas treba poručiti visokom predstavniku da je prošle vrijeme ispunjavanja zahtjeva bošnjačkoj strani, a da se predstavnici bh. entiteta zalažu za ponos i ljubav za RS, te ostvarivanje suvereniteta i autoniomije RS-a.

Posebno je kritikovao bh. pravosuđe navodeći da Tužilaštvo BiH i Sud BiH progone privrednike u RS-u. On je kazao da u RS-u nema firme koja ima promet veći od 50 miliona KM dok u FBiH postoji desetak firmi s prometom od blizu milijardu KM. Kako kaže, Sud BiH i Tužilaštvo BiH ne progone privrednike u FBiH.

"Ne smije se dozvoliti da je bošnjačka elita jedini tumač istine. Oni su tumači svoje istine. Ne smijemo se opustiti. U ovoj Narodnoj skupštini je moć", rekao je Dodik.

Pozvao je zastupnike u NSRS da probaju danas donijeti odluku o proglašenju samostalnosti RS-a navodeći da će tako imati priliku vidjeti koja je moć u NSRS. Istakao je da će ta odluka NSRS izazvati svjetsku buru i da neće biti svjetskog medija koji neće izvijestiti o tome.

Posebno je kritikovao to što se u nekim medijima Republika Srpska često naziva "Republikom Šumskom", "genocidnom tvorevinom" i "manjim bh. entitetom".
Komentari  
-8 # Olivera 2019-11-11 13:00
Miloradi, bar ti znaš sve komplekse večinskog naroda Pederacije. Šta te onda čudi što Republiku Srpsku svakako krste. Šume su savršena ekološka tvornica, ali i idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka. Ne bih nikad menjala Šumsku ni za svo maglovito bliskoistočno Sarajevo i sve zagađene gradove Pederacije iz fildžanskog dela. Zato Milorade, glavu gore i čuvaj nam Šumsku, vidiš da je idealno stanište za sve njene građane i prava blagodet.
Prijavi moderatru
+4 # Made_in_Sandzak 2019-11-11 18:29
Nemoš’ ti mijenjati nešto za nešto drugo sto ti ne pripada.
Prijavi moderatru
+2 # Pazarce 2019-11-11 18:54
Cuvace on nego sta, on je najveci coban sto postoji a ti njegova ovca. Ehhhhh da te kresne neko iz Federacije nebi tebi palo napamet vise ni Srbija ni Republika sumska.
Prijavi moderatru
-5 # filozof 2019-11-11 19:23
Pozdrav iz Srebrenice(Republika Srpska) ;-)
Prijavi moderatru
+2 # MUJO 2019-11-11 21:36
Sjeme vam se zatrlo genocidasko!
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-11-12 17:18
Ode ti Fata kod Žileta na produženi espreso, dok ti ovde kuneš ko neka pomahnitala baba.
Prijavi moderatru
+7 # Nur-Bec 2019-11-11 13:38
Hajde seljacino primitivna, sprovedi prijetnje vec jednom u djelo! Prodajes maglu svojim Srbima vec godinama.
Prijavi moderatru
-8 # Olivera 2019-11-11 13:46
Znači ti bi da se RS otcepi od BiH, pa da onda huškaš i dalje Sandžaklije kako se i oni mogu analogno tome isto tako ponašati i izdvojiti iz Srbije i iz Crne Gore. Lukava si ti Nurka, ali ima nas i mudrijih, pa te čitamo ko bukvar, kako na srpskom, tako i bosanskom.
Prijavi moderatru
+4 # Trindad i Tobago 2019-11-11 17:10
Beograđani zovu manji Bosanskohercegovački entitet "Republika Šumska". Mada iskreno, to bi bio i bolji i pravičniji naziv za taj etitet u Bosni i Hercegovini nego ovaj zvanični naziv koji koriste obzirom da je nastao na genocidu, terorisanju Bosanskohercegovačkih gradova, urbicidu, kulturocidu, ekocidu i etničkom čišćenju.
Prijavi moderatru
+4 # NP 2019-11-11 18:59
Najpravični naziv je "Genocidna RS" (nastala na genocidu).
Tu bi se ispoštovale dve stavke:
- Naziv RS
- Presuda Medjunarodnog suda gde se jasno pominje genocid.

Nojevi poput Olivere zabijaju glavu u pesak da ne bi videli ono što je Medjunarodni sud ustvrdio. Ali dzabe - to su neumoljive činjen8ce. Neke nove generacije će se stideti toga, alu prvo da izumru ove kontaminirane, koje masakr u Srebrenici doživljavaju kao neko herojstvo.
Prijavi moderatru
+2 # Tu i tamo 2019-11-11 19:04
Što se ova Oljiverka popalila, republika šumska je idealno mesto za život divljih životinja- genocidaša, takva si i ti Oljiverka zato bih ja i tebe poslao u tu šumu da skačeš sa grane na granu i tražiš po koju bananu. A što se tiče Sandžaka on je stolećima bio država i uskoro će to opet biti, uskoro će se osloboditi kolonijalizma od strane srbije.
Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-11-11 19:17
Ti si i Suljka nadmašio u lupetanju - Sandžak je bio država i to stolećima. A Sandžak (kome ime dolazi od turske riječi sancak, naziva za osmansku administrativnu jedinicu), izvorno znači barjak (zastava). U osmanskom carstvu sandžaka je bilo oko 400.

Санџаци су првобитно били основни делови Османског царства. Појавили су се средином 14. века као војни дистрикти Османског царства, који су били део Османског војно-феудалног система.
Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-11-11 19:18
Као додатак плаћеничкој професионалној војсци, Османска војска је имала корпусе коњице (познати као спахије) који су били служили у војној служби у замену за поседе које би им гарантовао Султан. Већи поседи су звали зајим (zaim или zeamet) а мањи тимар (timar). Спахије су у току рата биле под командом владара санџака у ком су живели, а предводио их је санџак-бег, владар тог санџака.

Јединице другог степена
Са настајањем беглербеглука (касније ејалета и вилајета) у току касног 14. века, санџаци постају административне јединице другог степена.

Нису сви санџаци били део неког пашалука. Неки санџаци који су настали на тек освојеним територијама су постојали независно, и тек је требало да се припоје неком пашалуку.

Број санџака у Османском царству је доста варирао. Као последица Танзимат реформе из 1864. године, број се био попео чак на 400, мада их је углавном било око 150.
Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-11-11 19:19
Списак санџака (на просторима бивше Југославије):

Дебарски санџак (14. век — 1912)
Софијски санџак (1393—1878)
Охридски санџак (1395—1864)
Солунски Санџак (1430—1912)
Призренски санџак (15. век — 1912)
Нишки санџак (15. век — 1878)
Пећки санџак (1455—1912)
Крушевачки санџак (1455—1830)
Вучитрнски санџак (1459—1864)
Смедеревски санџак (1459—1817)
Босански санџак (1463—1878)
Херцеговачки санџак (1481—1833)
Зворнички санџак (1478/1483 — 1878)
Санџак Црне Горе (1514—1699)
Пожешки санџак (1537—1699)
Клишки санџак (1537—1878)
Сремски санџак (1541—1699)
Сегедински санџак (16. век — 1699)
Prijavi moderatru
-4 # Olivera 2019-11-11 19:19
Скопски санџак (16. век —1913)
Пакрачки санџак (1557—1691)
Крчко-лички санџак (1580—1699)
Бихаћки санџак (крај 16. века — 1878)
Новопазарски санџак (1790—1817, 1865-1902)
Приштински санџак (1864—1912)
Травнички санџак (1867—1878)
Бањалучки санџак (1867—1878)
Мостарски санџак (1875—1877)
Гатачки санџак (1875—1877)
Пљеваљски санџак (1880—1912)
Сјенички санџак (1902—1912)
Prijavi moderatru
-4 # Olivera 2019-11-11 19:21
Da li bi svi ovi Sandžaci trebali biti države, po tome? Teško, zato i nisu. I neće ni biti.
Prijavi moderatru
+1 # Pazarce 2019-11-11 23:01
BOTEJE google
Prijavi moderatru
+3 # Tu i tamo 2019-11-11 20:58
Imamo mi svoju povijest to jest istoriju koja se mnogo razlikuje od tvoje lažne nametnute, za razliku od vas srba koji ste sasli sa neba jer sebe nazivate nebeskim narodom ili po drugoj varijanti doselili se sa ruskih Karpata, mi bosnjaci smo autohton narod koji je mnogo mnogo prije vas naselio ova podrucja, koja vi pokusavate na razne nacine najvise genocidom da preotmete od nas. Ali na taj nacin vi neuspevate samo nas jos vise jacate i povecavate nasu zelju da ostanemo na svojoj zemlji do nestanka svijeta.
Prijavi moderatru
+2 # MUJO 2019-11-11 21:35
Nije tacno, taj entitet se zove "Genocidna izdrkotina", kakva te republika spopala?????
Prijavi moderatru
+4 # Brada 2019-11-11 21:58
A kako bi ti to Duduk da ti se zove ta genocidna tvorevina,nego sumska prcija? Nama drvosecama je najpogodniji naziv bas taj,a to je sumska prcija.
Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-11-12 00:08
Миле, не нервирај се,него лепо и ти Педерацију јавно назови правим именом и мирна Босна! ;-)
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click