Da li bi Rusija podržala otcepljenje Republike Srpske?

„Iako je u zapadnim diplomatskim krugovima dugo vladalo uverenje da Rusija nije suštinski zainteresovana za područje Zapadnog Balkana, tj. da Rusija nema snagu da ostvari ozbiljan politički uticaj u ovom regionu, bilo je američkih diplomata koji su imali jasniju sliku o tome šta se dešava na terenu“, kaže Edina Bećirević, profesorka Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednosne studije u Sarajevu.h 54907312 696x506

– Postoji više nivoa ruskih igrača. To su pre svega oni koji su 2016. sa ruskom vladajućom strankom Jedinstvenom Rusijom potpisali deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Reč je o predstavnicima proruskih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. To su očigledni saveznici Kremlja na Balkanu. Milorad Dodik je ključni ruski igrač u BiH – tvrdi Bećirević za Radio Slobodna Evropa.

– Dodik je očigledno najjači ruski saveznik, ali Rusija traži podršku i na drugim stranama. Istraživanje koje je nedavno sproveo Međunarodni republikanski institut pokazalo je da se značajan broj političara u BiH – bez obzira na njihovu orijentaciju – uzdržava da negativno oceni ulogu Rusije u ovoj zemlji – dodaje ona.

– Nemam nikakvih dilema da Rusija podgreva Dodikove namere o secesiji i da bi ga podržala kad bi krenuo u implementaciju plana o otcepljenju. Ali, meni nije jasno zašto Rusija u poslednje vreme toliko agresivno radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine jer bi otcjepljenjem Republike Srpske izgubila uticaj u BiH s obzirom da je RS dominantan faktor u bosanskoj spoljnoj politici – objašnjava Bećirović.

– Ona sada odlučuje o spoljnoj politici jer ima veto koji je dobila Dejtonskim sporazumom. Rusija takođe ima ekonomski interes u celoj Bosni i Hercegovini. Ona je doprla i do drugih političkih elita i preko Erdogana i Turske drži pod kontrolom deo političke elite u Sarajevu. Tako da mislim da otcepljenje Republike Srpske ne bi bilo u njenom interesu. Međutim, kako se ponaša očigledno je da bi podržala Dodika u tome – zaključuje ona.

Komentari  
+3 # Zoran MITROVIĆ 2019-11-10 17:41
Lično, smatram da je za BiH najbolje da ostane celovita. tj. jedna država sa dva entiteta. Međutim, ko zna kakva će politička situacija biti u budućnosti. Mislim da do otcepljenja Republike Srpske neće doći i da to ni Rusiji ne bi odgovaralo. Ona ima Srbiju kao jedinu prijateljsku državu u Evropi i to joj je dovoljno! Ali, da ponovim, stvari se menjaju i sve je moguće!
Prijavi moderatru
+4 # aLt.eGo 2019-11-10 19:00
Slažem se sa vama.
"Sve teče, sve se menja".
Ko bi rekao pre neku godinu da će Amerika sa Trampom na čelu da bude protiv EU ili NATO - a?
Što se mog mišljenja tiče, da je pameti, ovo Balkanskih zemalja bi se ujedinilo poput mini Šengena. Za nas bi to bilo bolje ali ne odgovara jakim silama. Osim prelaska granica sa ličnim kartama ne verujem da će neke dublje saradnje biti u ovoj našoj balkanskoj čekaonici za članstvom u EU.
Prijavi moderatru
-4 # Kafka 2019-11-10 19:21
RS bi u ovom trenutku priznalo preko 100 drzava.
Prijavi moderatru
+3 # MUJO 2019-11-10 21:56
Genocidni entitet tzv pc bi završio svoje postojanje za sva vremena ako pokuša neku avanturu. čuj 100 drzava??? Ne znam čega si se ti napusio ali te dooobro opičilo u glavu.
Prijavi moderatru
0 # KANGAL 2019-11-10 21:55
Ako bi i došlo do nekih teritorijalnih promjena u okviru B i H,jedino bi trebalo centralni dio Bosne ( većinski bošnjački) preko Šipova, Kupresa i Glamoča povezati sa Unsko sanskim kantonom i proširiti kanton Goražda,tj. r.s. svesti sa 49 na 40 % teritorije B i H,a zatim dati Hrvatima autonomiju u dijelu zap.Hercegovine tj. oko 10 % od terit. B i H. Da bi Bošnjacima ostalo 50 % B i H.I ove srpske i hrvatske dijelove proglasiti Autonomnim oblastima( nikako republikama) u okviru B i H.Istovremeno bi bilo ispravno da Sandžak dobije autonomije u okviru Srbije( sjeverni) i Crne Gore ( južni).E,u ovim prilikama to bi bilo možda najpravednije rješenje za sve tri strane.Svi bi nešto izgubili ali nešto i izgubili,jer nemoguće je da svi dobiju maksimum,a dadruge strane ne budu oštećene..Mislim,ako se pozivamo na minimum demokratije....Jer priznati odcepljenje bilo kojeg dijela Bosne od bilo koga ( ne samo Rusije) bio bi veliki zločin,sa nesagledivim posljedicama...
Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-11-10 22:31
Никакво отцепљење од српске Босне не долази у обзир!
Prijavi moderatru
-1 # HVO 2019-11-10 23:26
Hrvatsko vijece obrane samo za sinove odane. Herceg Bosni i slobodi HVO nas vodi!
Prijavi moderatru
-1 # martin 2019-11-11 01:13
Rusi nisu toliko glupi a Dodik je previse sebi dao za pravo -nije mu dosta sto ubija po RS pa su to navodno nerazjasnjena ubistva a zaboravlja onu narodnu ko se zadnji smije najsladje se smije
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click