Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da je inicijativa SDA antidejtonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njenoj osudi

1585973 dodik marina lopicic ls 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da kao odgovor na najavljenu inicijativu SDA za preispitivanje naziva Republika Srpska ne želi isključiti razmatranje statusa u pogledu nezavisnosti RS-a.

Dodik je naveo da će odgovor biti održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti dat nedvosmislen odgovor, ponovivši da to ne mora značiti samo nezavisnost.Prijedlog Izetbegoviću
– Odmah će drugi reći, evo, ponovo se priča o tome (nezavisnosti). Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Mi predlažemo da se vratimo na dejtonske izvorne principe Ustava i organizujemo BiH po tom principu. Da ona bude ustavna, a ne vanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava, rekao je Dodik za RTRS i poručio da RS-u treba vratiti izvorna ustavna prava, prenosi Srna.On je rekao da ne prijeti jer RS čita Ustav i istakao je da su svi relevantni, čak i pravnici iz bošnjačkog naroda, rekli da je “ovo glupost SDA”.
– Ako ova glupost prođe u Ustavnom sudu BiH, ne želimo da čekamo ishod, jer je poznat, zato što u ovom sudu imamo troje stranih sudija i dva Bošnjaka koji su ranije bili potpredsjednici SDA, kaže Dodik.On je istakao da je inicijativa SDA antidejtonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njenoj osudi.