Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtev SAD da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.

ramus haradinaj reuters 

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresovano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on. 

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posledica da preduzima akcije suprotne interesima SAD. Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje "sveobuhvatnog i obostrano korisnog" sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD. 

"Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere", navodi se u saopštenju. 

Kako je navedeno, Kosovo je uspešno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Vašingtona