Nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafa ef. Cerić, koji je na toj dužnosti bio od 1993. do 2012. godine, susreo se danas u Groznom,glavnom gradu Čečenije, sa predsjednikom te republike u okviru Ruske Federacije, Ramzanom Kadirovim, prenosi Radiosarajevo

feewrfer 

Susret se dogodio na marginama međunarodne konferencije posvećene islamu, a koju je organizirao sam Kadirov.

Međunarodna religijska konferencija "Islam je poruka milosti i mira" održava se u Moskvi i Groznom od 28. do 30. marta. Na konferenciji se raspravlja o odnosima Rusije i islamskog svijeta, problemima islamofobije, pitanjima terorizma i drugim međunarodnim problemima.

Srdačan susret

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, Cerić je s Kadirovim imao srdačan susret tokom kojeg je raniji poglavar Islamske  zajednice  u BiH čečenskom lideru poklonio knjigu i Cvijet Srebrenice.

Prema neslužbenim informacijama portala Radiosarajevo, Cerić ovom skupu nije prisustvovao u ime Islamske zajednice u BiH, niti uz njihovo znanje.

Kadirov je svjetskoj javnosti poznat kao blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svojevremeno je izjavio da je spreman da umre za ruskog predsjednika, te da bi Putin trebao doživotno vladati Rusijom.  

Zapadni mediji pisali su 2014. da je predsjednik Čečenije slao čečenske snage kao pomoć proruskim separatistima u Ukrajini, ali je Kadirov to negirao.

Američke vlasti uvele su krajem 2017. Kadirovu sankcije zbog teškog kršenja ljudskih prava. Na spisku za sankcije tada našlo na desetine ruskih zvaničnika u okviru istrage o Sergeju Magnetskom, ruskom pravniku koji je 2009. preminuo u zatvoru, prenosi Radiosarajevo