Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

SDRFTRHZRT


 

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je danas lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Podsjećamo, i prvostepenom presudom Haškog tribunala izrečenom 2016. godine Karadžiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Zaključci po žalbi odbrane

Govoreći o žalbama koji se tiču zaključaka o progonu, predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Joensen je rekao da Odbrana nije pokazala da je prvostepeno Vijeće pogriješilo u rezonovanju. Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

Žalbeno vijeće je zaključilo da nije bilo pogrešaka pri zaključivanju dešavanja na Markalama u Sarajevu, što je prigovarala odbrana. Karadžić je imao zločinačku namjeru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici. Karadžić je najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici prije i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno. Joensen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".


 


Žalbeno vijeće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka se odnosi na prisilno preseljenje žena, djece i staraca sa područja Srebrenice. Žalbeno vijeće je potvrdilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mjesto". Sudija Joensen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Vijeće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995.

Govoreći o tački presude za uzimanje pripadnika UNPROFOR.a za taoce 1995. godine, sudija Joensen je rekao da se prvostepeno Vijeće oslanjalo na prijetnje pripadnicima UN-a koji su bili zatočeni. "Vijeće podsjeća na apsolutnu zabranu uzimanja pripadnika UNPROFOR-a", rekao je sudija.

Zaključci po žalbi tužilaštva

Govoreći o prvoj tački žalbe, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili dio udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija Joensen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Vijeće pogriješilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

Govoreći o žalbi na tačku za genocid 1992. sudija je rekao da se Žalbeno vijeće ne slaže s navodima tužilaca da odluka nije dobro objašnjena.

Žalbeno vijeće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam bh. općina. Žalbeno vijeće je odbilo i ovu tačku i potvrdilo oslobađanje za genocid 1992.

Sandzaklive pratite putem Android aplikacije. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Komentari
+8 # np 2019-03-20 15:33
Allahu ekber!!!! Pravda je spora ali dostižna, a tek ga čeka suđenje kod Najpravednijeg.
Prijavi moderatru
+5 # ene 2019-03-20 15:42
Pa Srbi su nevini! Nisu ubijali zene i djecu, nisu klali, nisu pljackali, nisu palili ... kako to - dozivotna?
Prijavi moderatru
-4 # Like 2019-03-20 18:18
Karadžić je gospodin covek
Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-03-20 18:25
Znaci da ce ova strvina Dr. TARAVAR DABIC krepati u zatvoru. U neku ruku je pravda zadovoljena.
E pa strvino Dabicu sada ces moci da otvoris biljnu apoteku i da nudis cajeve tvoj sabraci.
Prijavi moderatru
-4 # gdin rr 2019-03-20 18:45
Da su Vam preci bilo neki ljudi rata nebi ni bilo jer svi ste Vi poturceni sljam koji nam nikad nije ni trebao.Tuske podsuknje dipelizci kurpusaci.
Prijavi moderatru
-1 # Ene ene 2019-03-20 19:45
Crkni i ti i on.
Za mene si gori od Karadzica kad podrzavas zlocin i zlocince i to dokazane
Prijavi moderatru
0 # DP 2019-03-20 18:54
Drz'se Rasoooooo!
Pravo dobra kazna za guslanje.Krepavace Raso kao pjevanje uz gusle.Sve polako i na tenane.
Pa ko ti je kriv Raso Dabicu sto nisi umeo da se snadjes u Beogradu.A i ovi tvoji Srbi te prodadose za jeftine pare.
Hajde sada onu pesmu:"Sacu,sacuvaj nam brata Radovana,brata Radovana"....Ovo se misli na tamnicu sada jer ga ona jedino od sada pa dok ne lipse cuva.
Prijavi moderatru

Comments are now closed for this entry

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari