SARAJEVO – Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanta 4. Korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Kalinovika.

iu7tr

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, navedeno je da je Dreković za vreme rata u BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica, prenosi RTRS.

“Dreković je optužen da je u proleće 1995. godine izdao direktno, strogo poverljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti”, navodi se u optužnici.

Nakon granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usled eksplozija granata ubijeno je dete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više dece i odraslih.

Prema navodima Tužilaštva BiH, granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Sud BiH pustio je Drekovića početkom decembra na slobodu pošto je prethodno bio uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku.

On je pušten pošto je sudija za prethodno saslušanje odbio predlog Tužilaštva BiH za određivanjem jednomesečnog pritvora.