Emir Sarvan, optužen za ubistvo tetke Durije Pojatić, tražio da ga sud oslobodi

Tim vještaka utvrdio je da je Sarvan u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjene uračunljivosti

Aart 143703 sarvan 

Saslušanjem tima vještaka neuropsihijatara, juče je u Višem sudu nastavljeno suđenje Emiru Sarvanu, optuženom za teško ubistvo tetke Durije Pojatić.

Tim vještaka na čelu sa psihijatrom Stanko Milićem u nalazu je naveo da je Sarvan u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjene uračunljivosti i da je djelo psihopatološki motivisano.

Optuženi Sarvan prigovorio je nalazu vještaka, dodajući da sve što su naveli upućuje na to da je bolestan.

– Pretrpio sam moždani, bolesnom se ne sudi. Tražim da me oslobodite ili osudite koliko sam bio u pritvoru – prigovorio je Sarvan.

Optuženi Sarvan u više navrata je tražio izuzeće advokata, potom krivičnog vijeća kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol.

Osim izuzeća vijeća, Sarvan je početak suđenja odgađao na razne načine kao i razrješenjem advokata koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. Dešavalo se i da su advokati koje je on angažovao tražili razrješenje zbog nemogućnosti saradnje sa okrivljenim Sarvanom.

Jedan od njegovih nejupečatljivijih zahtjeva bio je i da mu se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici, zatim u Strazburu ili Hagu. Sarvan je ostajao pri svojim zahtjevima uprkos pojašnjenju sudije Moštrokol da se u Osnovnom sudu ne sudi za teško krivično djelo koje je on počinio i da se Evropskom sudu može obratiti kada okonča sve postupke pred domaćim sudovima.

Prema navodima optužnice, Sarvan je 30. oktobra 2017. godine na svirep način s umišljajem ubio tetku Duriju Pojatić u njenom stanu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Prije nego što je ugušio Pojatićevu, držeći joj šakama zatvorene nos i usta, Sarvan je žrtvu izudarao nogama, rukama i kutlačom po glavi i tijelu.

Od siline udaraca Pojatićeva je pala na pod, a Sarvan je nastavio da je udara. Obdukcijom tijela konstatovani su mnogobrojni podlivi, razderotine i oguljotine glave i prelom 13 rebara sa obje strane tijela.

Zastupnik optužnice, tužilac Tatjana Begović, navela je u optužnici da je žrtva trpjela bolove i strah jakog intenziteta. (Dan) 

Komentari  
-5 # Aha 2020-02-13 11:56
Balijanderska posla.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Popizdigoloj 2020-02-13 23:41
Najedi se govana svijem balijanderima smradu i izdrkotino vlaska
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari