Evropski sud za ljudska prava presudio: Crkva iz dvorišta Fate Orlović mora biti uklonjena

FGHJDFERGTHZJ 

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović.

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju su podnositelji prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992.-1995.

Sud je utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja tužbe, a za koji vlasti nisu ponudile nikakvo opravdanje. To je imalo za posljedicu ozbiljno narušavanje prava na imovinu. 

Sud je također utvrdio, sa šest glasova naspram jednog, na osnovu člana 46. (obaveznost i izvršenje presuda) da tužena država treba osigurati izvršenje dvije odluke koje su donesene u korist podnositelja tužbe, a naročito da osigura uklanjanje crkve s njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna.

Tužbu je podnijelo 14 članova iste porodice koji su rođeni u periodu između 1942. i 1982. godine i žive u Konjević Polju i Srebreniku. Suprug prve podnositeljice predstavke i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Tokom rata 1992.-1995. godine podnositelji predstavke su bili prinuđeni da napuste svoj dom u Konjević Polju.Imovina na kojoj su živjeli pripadala je suprugu prve podnositeljice i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, tokom 1998. godine tu je izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

U cilju implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantuje pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska (jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine) je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat predmetne imovine u skladu s ovim zakonom. Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC) iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine.

Izvor:Klix

Komentari  
+6 # tutin 2019-10-01 21:22
ovoliko muskaraca i ona je simbol otpora
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Nur-Bec 2019-10-02 07:02
Nano,aferim!Kamo srece da su Bosnjaci bar malo poput tebe!Neka ti je sa hairom!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Turkiye 500 tdi 2019-10-02 21:33
Konacno pravda je pobjedila,nano aferim,primjer si kakvi trebamo biti svi Bosnjaci,hvala ti sto si nam svima dala lekciju i sto si primjer svim Bosnjacima.A sada crkva..rusenje i sa temeljima,pa ubuduce pazite gde gradite,dosta ste grabili tudje,ovo je jedna jaka lekcija za mantijase iz SPC
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-10-03 13:51
Ово је један једини случај због нерегилисаних имовинско-правних односа и што се нико од те породице није јављао док црква није комплетно завршена! А када ће коначно правда да победи узурпацију имовине СПЦ и Срба у Педерацији?.
У Босанском Петровцу изграђена је џамија у „Парку народних хероја” где су уклоњене двадесет две бисте са споменика бораца НОР-а, док је земља узурпирана од СПЦ. У Кључу је порушен споменик из 2. св. рата и подигнута џамија, преко пута цркве, на парцели која је од ње одузета. У Санском Мосту, у Здени, подигнута је џамија на земљишту српске породице.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-10-03 13:52
У селу Крижевићи, у општини Олово, саграђена је џамија на имању Љубомира Дивљановића, у селу Ноћајевци код Ступара, на земљи Владе Ђерића, у Врапчићима код Мостара на имању Анђелка Лозе, у Раковици код Сарајева, на земљи Моме Деспића. У Неџарићима у Сарајеву изграђена је џамија краља Фахда на српском земљишту, као и на Мојмилу. На Алипашином пољу у Сарајеву саграђена је римокатоличка црква на српском земљишту, итд. итд.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari