Ef. Kavazović: ''Mi smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije...''

JHGFDGHJKLČPKHJGH 

Sa minbera Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, gdje je danas predvodio džumu, reisu-l-ulema je ukazao da se mijenjaju vremena i uvjeti života.

“Porodice i zajednice se dijele, raseljavaju i udaljavaju. Na okupu ih još drži svijest o zajedničkoj pripadnosti vjeri, porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji. Džemat je najvažniji temelj našeg zajedništva, bratstva i narodnog osjećaja. On je domovina našoj vjerskoj tradiciji i narodnom osjećaju, kao što je srce dom vjeri, i onda kada smo daleko od naše domovine”, rekao je reisu-l-ulema.

On je ocijenio da je džemat u Berlinu jedan od najvažnijih van BiH, zbog čega je i odgovornost njegovih džematlija veća. “Jer, oni najvažniji, najsnažniji i najizrasliji imaju odgovornost više za hod zajednice. Njihovo ponašanje ne može biti sebično, već strpljivo i trpljivo, pravedno, sračunato i odmjereno. Allah nas nije zadužio da se brinemo o kiši i suncu, niti o rođenju i smrti, već o sebi, svom bratu i sestri, o narodu, džematu i zajednici”, poručio je reisu-l-ulema.

Poručio je da on i zajednica u BiH i Zapadnoj Evropi od ovog džemata očekuju da bude zaštitnik jedinstva našeg naroda i naše Islamske zajednice.

“Mi imamo našu Zajednicu, domovinu BiH, naše porodice i jedni druge. Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili halefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci”, dodao je on.

Kao muslimani, smatra reisu-l-ulema, polažemo povijesni ispit pred Stvoriteljem za suživot i toleranciju među ljudima i narodima, na principima međusobnog poštovanja i povjerenja.

“To je naša obaveza i zavjet dat Bogu koji nas je od jednog čovjeka i jedne žene stvorio i na narode i plemena nas podijelio da se upoznajemo, sarađujemo i ispomažemo”, kazao je reisu-l-ulema i pozvao na odgovornost za riječi i djela.
Bošnjake u Njemačkoj pozvao je da budu korisni i dobri građani države u kojoj žive i da se okite vrlinama islamskog ahlaka.

“Ranije generacije muslimana nisu nikome islam omilile vazovima, a pogotovo ne jalovim raspravama o sporednim pitanjima. Naši dobri preci su islam predstavljali svojim djelima i postupcima, svojim islamskim ahlakom i moralom”, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović i poručio muslimanima da im porodica i zajednica, poslije vjere u Boga, trebaju biti na drugom mjestu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović hutbu je održao u Islamskom kulturnom Bošnjaka u Berlinu, u kojem će u nedjelju, 28. septembra, prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice njegovog osnivanja.

Osim njega, planirano je da se prisutnima na ovom događaju obrati i muftija za Zapadnu Evropu i glavni imam Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka u Njemačkoj Osman ef. Kozlić.

Izvor:Klix

Komentari  
-10 # Semsudin 2019-09-27 17:33
ej nisi bas u pravu
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Sandzacki Aga 2019-09-28 00:39
Procitaj text. A ti admine si zlonamjeran bio sa ovim naslovom!
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Turkiye 500 tdi 2019-09-28 15:37
vrlo lukavo i licemjerno od autora ovog teksta,izvuceno iz konteksta samo ''sandzaklije'' a covjek je rekao jos i Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci”..ali bez obzira uvazeni reis Kavazovic je dosta rekao ako pojedinci imaju sluha,posebno oni sto se jos za predsednika nisu kandidovali
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Berlin 2019-09-28 22:01
Jos jasnije i bolje i čistije se vidi ko je kupijo ovaj portal.Jos jedino ovde je moglo da se cuje koliko toliko istine i da nije hvaljenje Zukorlica. Covek ga otkupi i sad uživaj.Tamo na njegov sandzakpress nemozes da upises nijedan komentar koji sadrži kritike ne Zukijev račun Ovde placa naručene textove. Bijo sam na dzumu na Kotbusetor, ko je bijo zna sta je rekao ovde izokrecu sve u slizbi Zukorlica. Stvarno igrate prljavo ovo je jedno Zukorlocevo smece podguzno.Toliko.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Sinan 2019-09-27 17:45
Šešelj je unakazio Srbiju a Zukorle hoće Bosnu.Nezvanom gostu mjestoza vratima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Safet 2019-09-27 18:56
Sinane nesreco zasto tako lupas ,je li te toliko razara nemoc tvoja i zavist prema dobrim i uspjesnim. I tebi i takvima izgleda nema pomoci ubi vas mrznja ili glupost
Odgovori | Prijavi moderatru
-18 # Olivera 2019-09-27 18:00
Reise sadašnji i nadam se budući Kavazoviću, kad u ovom kontekstu pominjete i Sandžaklije, ipak trebate da znate da nisu svi Bošnjaci. Ima popriličan broj i šćiptara koji se kriju iza bošnjaštva, a isključivo zarad šćiptarskih interesa. Samo pođite od stranke SDA, njenog ljidera i sadašnjeg BNV i sve će vam biti jasno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Saša 2019-09-27 18:29
Oliva, kaži ti njemu za taj deo Bošnjaka koji ti "kopaju živce", možda će ti Kavazović pomoći da ih "ukloniš" sa političke scene, jer ćeš ti da dobiješ rak zbog njih i sultana Sulejmana.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Olivera 2019-09-27 19:14
Vidim da si se prepoznao Šašo. Čim ti tog smešnog harlekina u vidu Ugljanina nazivaš po najvećem otomanskom sultanu, jasno mi je da si njegova verna dvonožna ovčica. Ne treba ni Kavazović ni iko da vas - kukavičja jaja šćiptarska u bošnjačkom korpusu Srbije, uklanja. Ukloniće vas građani Sandžaka kod prve prilike, tj. kako parlamentarnih, tako i lokalnih izbora. Živi bili, pa videli.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # zz 2019-09-27 21:08
OLJIVERA: Je li dosao Hajdenam Popusi? Hajdemi Popusi je na vreme bio.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sandzacki Aga 2019-09-28 00:41
Dadoh ti plus greskom sultan? Pihhhhh pljuc pljuc!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # aaaa 2019-09-28 08:37
oliver gey pikaj kavazovica kase kaki da otvoris ust pa se zamazes takva si osoba govno
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # polat 2019-09-27 18:53
kako li ce muftiguz i njegove podguzne muhe na ovom portalu podnijet ovu Kavazovicevu hutbu
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2019-09-27 19:06
Lepo, jer će Muamer ipak ostati u svojoj državi, da dela u korist kako svojih Sandžaklija tako i svih građana i Srbije, a i regiona.
A Kavazović kada bude sledeći put dolazio u Srbiju, tačnije u Sandžak nadam se da će reći Sandžaklijama da budu korisni i dobri građani države u kojoj žive i da se okite vrlinama islamskog ahlaka. Kako li će tada ljider i njegove podguzne muhe i dvonožne ovce podnijeti tu Kavazovićevu hutbu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # TT 2019-09-27 20:13
Kavazović je lepo rekao ali ga neki nisu razumeli :
- "...ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci”
Što znači da smo jedno tkivo i svako od nas može da se kandiduje za reisulemu
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ano 2019-09-27 22:49
Prvo pročitaj tekst pa onda komentariši.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzacki Aga 2019-09-28 00:42
Procitaj text hajvani. Nije ni cudo za koga si da pises kao bolesnim neki
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2019-09-27 19:00
Ето и рејс вам лепо каже да неЈма никаквије санџака и сад да не санђакатишете више, иначе... 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # polat 2019-09-27 19:11
kaljavko,ne radi se ovde o postojanju Sandzaka,njega cak spominje i AV i to s postovanjem,Kavazovic je rekao vise od rijeci a ti od silne krmetine nisi bas ukapirao,posle ove hutbe treba svako da zna dje mu je mjesto,skinuo si ahmediju jednom ,vise nema nazad...posle jeb...nema kajanja
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-09-27 19:21
Тако нешто "генијално" да неЈма Санџаклија, а има санџака, може само арнаутско-бушњачки мозак да смисли, после све дупле љуте Бихорке забетониране Сртаропраменом. :o Замези мало Његушке, хајвану, не ваља на празан стомак, удара директно у бушну главурду! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Brada 2019-09-27 21:06
Aksamhajrolsun Zivojinko Kucukoglu.Pa gde si ti Zivojinko? Vidim da te nervira Kavazovic? Ama pusti ti njega nego pazi Osma bese ti jos onu jednu plavku iz tvoje familije prevrnuo.Hoce Osmo da ubode ka vo rogom.Pusti se komentarisanja i pripazi na Osma.Ovi moji drvosece su posteni pa sire natalitet po Golijskim selima.Stvarno bilo je i opustelo,pa mora se malo podmlatka imati.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-28 00:54
Добро де, а кажи нам да ли много боли кад те "Osmo ubode ka vo rogom"? Па несрећо једна брадата, окани се те савремене љубави са Осмом на трактору и угледај се на војводу санџачкога са 4 ханумице у 4 џипа! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Nur-Bec 2019-09-27 21:23
Posmatrajte samo naslov teksta! Uzeto iz konteksta i naglaseno samo Sandzaklije iako je na Klix.ba originalan naslov -Sandzaklije,Krajisnici,Podrinjci i Hercegovci!Mozete da zamislite kako ovaj portal spinuje,a uvijek u korist Zamrznutog! Mudri efendija Kavazovic je potpuno u pravu! Ne treba da se dijelimo vec da budemo kao jedno,Bosnjaci,svejedno odakle.Ko vas ne zna skupo bi vas platio :P
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # TURCIN 2019-09-27 22:22
pa ce bosanci da mi kazu ko sam i sta sam__smijesno__bosnjak -musliman_sa par predaka i albanaca_neka kaze kavazovic bosancima sta su__mi znamo_
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Erdo 2019-09-28 00:13
Psst
Sad će čika Erdogan da ti donese biciklo
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # DP 2019-09-28 12:05
Pssst Erdo; Sada ce Voja Seselj da nam posalje kamion sodera .Pssstt da cujemo ide li kamion a i place li MIDZO .
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Samir 2019-09-28 08:18
Veliko Bravo za Kavazovica, vrlo odabranim i primjernim rijecima je ocitao bukvicu svima koji su zastranili.
Ja BiH mu dao dozivotni mandat da bude Marshal IZ boshnjaka jer je svoju sirinu, hrabrost i rodoljublje i ljudskost dokazao bezbroj puta. Ziveo mi 100god postovani Reisu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-28 09:42
Е, ова ти је добрааааа - ...da bude Marshal IZ boshnjaka...!!!!???? Па добро, све милитантне организације имају маршале. Овде неЈће бити баш маршал, али ће ускоро бити војвода свебошњачки, чим се преименује војвода санџачки! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Samir 2019-09-28 10:31
Zivojine...Mosije Zhan der Life, stvarno zasmejes uvijek, moram te nedje potrazit da te izvedem na Baklavu da se i uzivo nasmijemo koji put. Ti mi dodjes bre kao Anjc na svaki komentar? Ja mnogo cijenim srpski narod i nemoj moje kritike da dozivljavas tako negativno! Ja dajem sve od sebe da vas u ovom pismenom smislu emancipujem i uticem na vas nacionalni prosperitet. Pa pobogu, primili smo vas na Balkan. Zivimo jedni pored drugih i jedni sa drugima....jednostavno smo sudbinski oslonjeni jedni na druge. Moram iz kurtoazije i humanosti da se ovako ophodim prema vama, jer mi je zaista stalo da vam promijenim brlju...potrovaste i Ono sto vam se jos nije rodilo. Kadalj...prikocite malo i gledajte tragove vasih guma...ne mogu da vam dam prelaznu ocijenu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2019-09-28 13:26
Слажем се да треба неговати старо српско-арбанашко братство које је давно васпоставио још Ђурађ Кастриот, богато донирајући српски манастир Хиландар на Светој Гори када је цивилизовао полудивља арнаутска племена и основао Албанију, а Александар Љека Дукађини написао прве законе, тако да, надам се да си схватио, да и ја "mnogo cijenim" албански народ и "dajem sve od sebe da vas u ovom pismenom smislu emancipujem i uticem na vas nacionalni prosperitet". "Pa pobogu", цивилизовали смо вас, основали вам државу и сазидали градове попут Скадра! Слажем се и што се тиче "брље", да је заменимо коњаком Скендербег и шљивком Бихорком, па да се налијемо као "прави муслимани"! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-09-28 16:02
Odmah ću vam donirati jednu od dve flaše konjaka Skenderbeg. Onu drugu čuvam da bi je otvorila kad Ivica Dačić bude izvojevao povlačenje priznanja jedne od država članice EU i NATO.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-09-30 11:42
Nemora alkohol, Oliverka je svakako tu za kafé kuvaricu. Pa moze kahva i ruski Caj i baklava i treleqe i svsta nesto, Ali od alkohola vam se stvaraju iluzije koje ni papir u bibliotekama ne podnosi najbolje. Romantizovane price nisu istorijske cinjenice Mosije Zhander Life? Pusti Skenderbega i Dugxhinija da odmaraju kosti i treznite se sa nama uz Ruski Qaj i ima da budete mnogo sretniji... ovako od alkohola ste sve manji i manji a jetra vam slabi, potencija nikakva, ce izumrete a mi necemo da vas mijenjamo za Arapi i Turci, ce bude dosadno bez vas.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # DP 2019-09-28 12:15
Ovaj naslov je cista podvala od strane ovog portala koji tendeciozno i podlo skrnavi svaku pozitivnu informaciju vezanu za Bosnjake,njihova podrucja,za Isllam i za svaku vrednost islamsku.. Tako je i ovu informaciju ovaj portal formulisao ovakvim naslovom kako bi stvorio smutnju a i omalovazio obracanje Reisa Kavazovica u Berlinu na hutbi.No za svu srecu imali smo priliku neki da ga direktno pratimo,a i da cujemo snimak celog njegovog govora,tako da smo mogli svi da vidimo i cujemo koliko je vrednost njegovog govora,a sada kada citamo ovaj portal,mozemo da vidimo i kolika je glupost i podvala ovog smeca od portala.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari