Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je muslimanske vernike da ne učestvuju na Paradi ponosa zakazanoj za nedelju u Sarajevu nazivajući je "teškim grehom", dok je na portalu Katoličkog nedeljnika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

parada ponosa 

U svim džamijama pročitan proglas

U svim džamijama u petak je nakon verskog obreda pročitan stav veća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa koja će se u Sarajevu održati u nedelju. Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam oblikuje brak muškarca i žene, kao i da porodicu podstiče na formiranje braka i očuvanje vrednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

Jasno je navedeno kako homoseksualnost jednostavno smatraju "grehom i razvratom i kao takvu zabranjenom".

- Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vernike i vernice da se distanciraju od promocije velikih grehova. Takođe, skrećemo pažnju vernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čoveku zbog njegovog ličnog uverenja i orijentacije - naveli su u zajedničkoj poruci (hutbi) verski službenici u džamijama u petak.

Više muslimanskih udruženja usprotivilo se održavanju Parade ponosa u Sarajevu ocenjujući kako se njome remete tradicionalne vrednosti Bošnjaka muslimana.

Najdalje su s ocenama otišli iz udruženja Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedeljnu paradu nazvali "paradom srama" i "zlom" te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, kao i građane da je bojkotuju, dok su podršku međunarodnih zvaničnika ovome okupljanju ocenili neprijateljskom i destruktivnom.

U autorskom komentaru glavni urednika Katoličkog nedeljnika, velečasni Josip Vajdner je ocenio kako je održavanje parade i promovisanje tih vrednosti "protivno nauku Katoličke crkve".

 Stoga, Katolička crkva nikada neće moći podržati bilo kakve zahteve koji u temelju imaju amnestiranje greha. Zbog toga ne može da podrži ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje - naveo je on.

On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu "sramota za ovaj grad", ali je istovremeno naglasio "kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, neko strada".

Na zgradi ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava duginih boja uoči prve bosanskohercegovačke homoseksualne parade. Američki ambasador Erik Nelson, koji je deklarisani homoseksualac, najavio je kako će učestovati u povorci zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao podršku pripadnicima LGBT zajednice.

Za vreme održavanja prvog homoseksualnog skupa u nedelju u glavnom gradu BiH angažovano je 1.100 policajaca, posebni snajperski timovi i čuvari, a biće postavljene betonske ograde uz sporedne saobraćajnice u središtu grada kojima je predviđeno kretanje kolone.

Najavljeno je i održavanja protivskupa koji bi trebao da promoviše "porodične vrednosti".