U blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most radnici KJKP "Rad" jutros su pronašli aviobombu tešku 500 kilograma velike razorne moći (1.000 libri), potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

ertzuikujhzgfsddsfgthzj

Ekipa portala je na licu koja nam javlja da je lokacija gdje je pronađena bomba zaštićena i pod trakom. U toku su aktivnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalnoj upravi civilne zaštite, da bi se ustanovili naredni koraci.

Bomba britanske proizvodnje koja je najvjerovatnije bačena 1944. godine je pronađena na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo.

Pronašao je bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio FUCZ. Podsjećamo, prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

"Trenutno se radi na identifikaciji upaljača kako bi se uvidjelo koja je mogućnost izmještanja ove bombe na lokaciju na kojoj bi se trebala deaktivirati", rekao je Solak za naš portal navodeći kako bi se zbog velike razorne moći u opasnosti našlo stanovništvo u krugu dva kilometra.

Da se već radi na planu evakuacije stanovništva na tom području, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je naveo Solak, ukoliko se bomba ne mogne izmjestiti morat će se deaktivirati na mjestu gdje je pronađena, te će zahtijevati evakuaciju stanovništva većeg dijela Sarajeva.