Predsenik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Mijo Lekić rekao da je samo zahvaljujući Bogu i savesti, požrtvovanosti pljevaljskih doktora izbegnuta je tragedija, prilikom nedavnog saobraćajnog udesa

Milan Mijo Lekic 3 620x0 

PLjEVLjA – Predsenik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Pljevlja Milan Mijo Lekić ponovo je uputio kritike ministru zdravlja, Kenanu Hrapoviću u vezi stanja u pljevaljskoj bolnici.

Lekić kritike su usledile nakon nedavne saobraćajne nesreće u kojoj je povređen 41 putnik. 

Kada se sve stišalo i hvala Bogu prošlo bez žrtava, kao predstavnik građana Pljevalja imam i pravo i obavezu da Vam se javno obratim i uputim najoštriju kritiku sa komentarom : “Imali ste više sreće nego pameti”! - kazao je Lekić

On je rekao da samo zahvaljujući Bogu i savesti, požrtvovanosti pljevaljskih doktora kao i svog medicinskog osoblja, građana Pljevalja koji su se samoinicijativno javljali u službu, izbegnuta je tragedija, prilikom nedavnog saobraćajnog udesa. 

Stavite prst na čelo i zapitajte se ono što se svaki Pljevljak zapitao te noći:

Šta bi se desilo da je broj teško povređenih umesto 3 bio 33, što je u ovakvim nesrećama i očekivano? Kako objašnjavate građanima da je te kobne noći u bolnici bio jedan jedini anesteziolog, jedan jedini ortoped a samo 2 hirurga?

Šta bi se desilo da je umesto 2 bilo hitno operisati 20 pacijenata?

Šta bi se desilo da je u autobusu bila jedna ili više trudnica, gde su ginekolozi u Pljevljima da hitno intervenišu? - upitao je Lekić.

On je optužio ministra da obmanjuje javnost da je te noći skener u pljevaljskoj bolnici radio. 

- Nas preko 200 građana okupljenih ispred bolnice je sa nestrpljenjem očekivalo da li će majstor popraviti skener. Javno recite koliko je to bilo obrađenih jedinica krvi na zalihama u Pljevljima - rekao je Lekić.

On kaže da sva ova pitanja ministru prvo postavljaju malobrojni specijalisti iz Opšte bolnice Pljevlja, baš oni koji su bili na direktnom udaru te noći i lice u lice sa povređenima a kojima, kako tvrdi Lekić nije data prilika da se javno obrate medijski.

- Zato ste, Ministre, sjutradan u Pljevljima napravili paradu koja vređa inteligenciju, građana, lekara i svih prisutnih u ovoj nesreći. Dali ste za medije oskudno saopštenje u kojima se, slučajno ili ne, zahvaljujete svima osim službama iz Republike Srbije, koje su se javile da pomognu, a imam informaciju da su poslali vozila - kazao je Lekić.

On tvrdi da je intervju, nakon saobraćajne nesreće za televiziju Vijesti, za neupućene, ko nije bio obavešten o istoj, najviše ličio na konferenciju za štampu poslije kogresa Socijaldemokratske partije.

Više puta do sada Lekić je pozvao ministra zdravlja da najhitnije reaguje i pljevaljski zdrastveni sistem spasi od potpunog kraha.

Lekić nekoliko puta upozoravao da zbog loše kadrovske politike, vrlo mali broj specijalista radi u ovoj zdrastvenoj ustanovi dok je veliki broj njih napustio ovu ustanovu.

Prema ranijim saopštenjima Lekića nepotizama, nebriga, političkog zaošljavanja na rukovodećim mestima u pljevaskoj bolnici doveli su da pljevaljsko zdrastvo palo na najniže grane i da je, prema tvrdnjama Lekića, danas najgore u Crnoj Gori.

- Iz većine grana medicine postoji samo jedan jedini lekar specijalista, dok iz nekoliko grana medicine ne postoji ni jedan. Instrumenti stoje zaključani, pacijenti su osuđeni na zakazivanja, čekanja i odlaske u druge gradove na specijalističke preglede - ranije je kazo Lekić upućivajući kritike oko izbora direktora ove zdrastvene ustanove.

Izvor:Novosti