Ironman iz Novog Pazara: Triatlon u Italiji kruna dugogodišnjeg bavljenja sportom

Triatlonac iz Novog Pazara Edin Mahmutović rekao je da njegov uspešan nastup na Ironman takmičenju u italijanskom gradu Červiji predstavlja krunu dugogodišnjeg bavljenja sportom, pre svega atletikom.

edomahmutovich

“Nije bilo lako, s obzirom da se radi o kombinaciji tri teške discipline. Plivali smo 3,8 kilometara, potom je usledila biciklistička trasa duga 180 kilometara i na kraju atletski maraton od 42,195 kilometara. Dugo i naporno sam se spremao. Mislim da je ovo dobar podstrek za sve ostale, koji se bave ili žele da se bave sportom”, naveo je Mahmutović.

Četrdesetdvogodišnji Mahmutović prvi je Novopazarac s titulom Ironmana, a do sada je istrčao pet atletskih maratona, oko 150 polumaratona, plivački maraton od pet kilometara na jezeru Gazivode i nekoliko biciklističkih etapa u dužini od gotovo 300 kilometara.

U konkurenciji nekoliko hiljada najspremnijih svetskih triatlonaca u Červiji, Mahmutović se u vodi i na kopnu neprestano takmičio 12 časova, četiri minuta i 33 sekunde.

“Najteže je bilo plivati, s obzirom da u velikoj gužvi često dobijete i neki udarac. Bolest me je ozbiljno poremetila samo tri dana pre nastupa, da nije bilo toga i rezultat bi sigurno bio bolji za oko dva časa”, ocenio je Mahmutović. 

U poslednjih pet godina, on je sa grupom istomišljenika podigao rekreativni sport u Novom Pazaru na visok nivo.

“Imam sjajnu grupu. Neki su bili sa mnom i u Italiji. Mnogo su mi pomogli pre, tokom i posle takmičenja. Izuzetno sam im zahvalan zbog toga”, istakao je Mahmutović.

Edin Mahmutović je najavio da je njegov naredni cilj da istrči atletski maraton za manje od tri časa.

Izvor: Rtvnp