Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici u okviru svoje posjete Novom Pazaru danas je obišao porodično preduzeće “A La Turka” u vlasništvu Elmedine Ćosović, koje se bavi  proizvodnjom nameštaja, a koje je uz podršku Evropske unije dobilo bespovratna sredstva u vrijednosti od 13.440 eura za nabavku nove opreme.

65391805 2498090213811540 1886065756244803584 o

Ambasador Fabrici tokom posjete Novom Pazaru obišao je i i branu koja je izgrađena prije par godina a za koju je sredstva donirala EU, a jednoj od predstavnica Udruženja psihologa, koje je također posjetio, uručio je sertifikat kao znak priznanja za socijalni rad koji je veoma važan.

“A la Turka” je jedno od ukupno 106 mikro i malih preduzeća koja će unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mjesta zahvaljujući EU koja je za ovu aktivost razvojnog programa EU PRO opredijelila više od dva miliona eura.

Ovo preduzeće će po dogovoru sa ambasadorom Fabricijem, a u okviru društveno-korisnog rada, izraditi potreban namještaj za Udruženje oboljelih od autizma.

Vlasnica porodično preduzeća “A La Turka” Elmedina Ćosović je veoma zadovoljna i srećna što je uz pomoć novčanih sredstava EU PRO mogla da kupi novu savremenu mašinu za lakši rad i što je uposlila još jednog radnika. 

“Zahvalna sam za ova sredstva kojima sam uspela da kupim ovu novu, savremenu mašinu za koju je EU dala 80 posto a moja firma samo 20. Da sam je kupovala svojim sredstvima ona bi koštala duplo više. Ujedno sam uspela i da zaposlim još jednog radnika”, kazala Ćosović.

Fabrici je kazao da se EU PRO, pored ostalih aktivnosti kojima se bavi, proaktivno bavi i mjerama zapošljavanja u okviru čega su još u mjesecu martu uputili poziv za finansiranje svima koji žele da se bave nekim biznisom i naglasio da će do kraja godine sigurno organizovati još ovakvih poziva.

Za izgradnju brane koja je, od kako je urađena 2016. godine, zaustavila velika izlivanja vode i poplave, novčana sredstava je također izdvojila EU. Ambasador Fabrici je sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave danas i nju obišao.

66109921 2498090400478188 4781440696676515840 o

“Životna sredina i zaštita životne sredine predstavljaju ključnu politiku u Evropskoj Uniji, tako da je ova brana za čiju smo izgradnju izdvojili sredstva, a kako kažu predstavnici vaše lokalne samouprave, pomogla da se u vreme velikih padavina zaustave bujične poplave”, kazao je Fabrici.

On je dodao da je zaštita od poplava samo dio šire strategije koja se odnosi na celokupnu zaštitu životne sredine, ali da treba govoriti i o kvalitetu vode, kvalitetu tla, vazduha a da je za sve to potrebno fokusirati se na reciklažu i preradu otpada i da je upravo zato EU aktivna na tom polju. EU je obezbijedila još sredstva za mnogo projekata a jedan takav je i IPO 2018 za koji je izdvojeno 179 miliona eura koja će biti utrošena u narednom periodu, a veći dio tih sredstava upravo će ići za zaštitu životne sredine.

“Mi smo i započeli sa jednom kampanjom koja nosi naziv ‘Pogledaj oko tebe’ koju smo pokrenuli sa ministrom za zaštitu životne sredine i ministarkom evrointegracija. Kampanja podrazumeva video spotove, reklame, bilborde a sve u cilju da probudimo svest građana da vode što više računa o prostoru i okolini u kojoj žive”, dodao je Fabrici.

Ambasador Fabrici se sastao i sa predstavnicima Udruženja psihologa iz Novog Pazara, koje  uz podršku EU sprovodi projekat usmjeren na povećanje zapošljivosti ugroženih kategorija stanovništva.

Projekat koji se sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem građana “Đurđevdan” iz Bele Palanke ima za cilj da pomogne zapošljavanju mladih sa invaliditetom i mladih iz romske populacije u obe lokalne samouprave. Ovo je jedan od 22 projekta unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama koje EU podržava preko EU PRO programa.

Izvor: RTV Novi Pazar