Programski savjet Radio-televizije Srbije (RTS) odbacio je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ta medijska kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, ocijenivši da “nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog”, prenijele su agencije i beogradski mediji.

sdefrgthzjukijzhtgrfdertzu

Nedavno smijenjeni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo kaže za “Politiku” da je Savjet prekršio Ustav, član 79, koji govori o pravu na očuvanje posebnosti nacionalnih manjina, kao i niz zakona, a nije poštovana ni preporuka Evropske komisije da i manjine van Vojvodine imaju pravo na informisanje na manjinskom jeziku.

“Naravno da se vi i ja razumijemo dok pričamo, ali u ovom slučaju nije riječ o lingvističkom, već o formalno pravnom, proceduralnom pitanju. Bosanski jezik je priznat Zakonom o ratifikaciji evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima iz 2005. godine. Oko 17.500 djece u Sandžaku uči iz 242 udžbenika na bosanskom jeziku, koje je odobrilo Ministarstvo prosvjete”, naglašava Džudžo i tvrdi da zaključak Saveta nije obavezujući dokument, već preporuka na osnovu koje odluko donose Upravni odbor i generalni direktor Dragan Bujošević.

“Računam da tamo sjede ozbiljni i odgovorni ljudi koji će odlučivati u skladu sa važećim zakonima. U suprotnom, bićemo primorani da pokrenemo sudski spor, ali ne sumnjam da ćemo ga dobiti”, naglašava Džudžo. 

Izvor: Agencije / Politika