Malo je ostalo od nekadašnjeg čuda male privrede u novopazarskom kraju: od stotina fabrika u "Dolini džinsa" koje su radile pre tri decenije sada ih je nekoliko desetina, a sve više mladih - poput svojih vršnjaka iz regiona - u potrazi za poslom odlazi u zemlje Evropske unije.

srb opstali 620x0 

U Novi Pazar je devedesetih godina prošlog veka dnevno u šoping dolazilo po dvadeset autobusa. Skoro svaka treća kuća imala je sopstveni biznis.

Nakon tri decenije puni autobusi odlaze iz ovog kraja put Nemačke i drugih zapadnih zemalja u potrazi za boljim životom, jer je ovde svaki četvrti radno sposobni stanovnik bez zaposlenja. 

Ima i onih koji rade, ali sa dvadeset hiljada ne mogu da prehrane porodicu, zbog čega odlučuju da potraže bolji život.

Učesnici tribine o demografskim kretanjima stanovništva u novopazarskom kraju u organizaciji Matice bošnjačke i Stranke pravde i pomirenja upozoravaju da seobe poprimaju masovne razmere.

„Poslednjih nekoliko godina, od popisa 2011. do sada, iseljeno je oko 30.000 stanovnika”, ističe Selim Šaćirović, profesor Niškog univerziteta. „Odlaze nam najviše mladi i obrazovani.”

Dok mnogi odlaze u potrazi za poslom i većim zaradama,  Novi Pazar se suočava sa nedostatskom kvalifikovanih radnika u svim oblastima.

„Imali smo dvesta aktivnosti za obezbeđivanje deset šivača, tako da nismo mogli u tom segmentu i u tim delatnostima da odmah odgovorimo potrebama poslodavaca. Da li uslovi rada, visina plate, da li radno vreme ili ostali uslovi ne odgovaraju našim licima”, kaže Aida Bojadžić,pi-ar Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru.

U poslednje tri decenije, u novopazarskom kraju zatvoreno je nekoliko velikih fabrika i većina malih preduzeća u kojima je radilo oko deset hiljada ljudi. Strane investicije koje bi pomogle otvaranje novih pogona - izostale su.

„Velika udaljenost od aerodroma, od auto-puta, da nemamo železnicu, da nemamo gas”, ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara. „Gradska uprava se i pored toga trudi da pomaže pre svega domaćim privrednicima, kako bi im omogućili da što više zapošljavaju mlade ljude.”

Prema nezvaničnim procenama, bar polovina od onih koji odu u inostranstvo, tamo i ostanu. (rts)