Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da veruje da će ove godine početi radovi na izgradnji Moravskog koridora, odnosno auto-puta od Čačka do Pojata.

Beta 8dz6ya63lv

Najčitanije danas 

"Projektnu dokumentaciju smo najvećim delom završili, počeće i eksproprijacija zemljišta i kad zaključimo i ugovor o finansiranju mogu da počnu radovi, moguće već u trećem kvartalu ove godine", rekla je Mihajlović, kako se navodi u saopštenju tog Ministarstva.

Dodala je da je veoma važno što će biti rekonstruisan državni put Novi Pazar-Tutin, za koji se trenutno rade izmene projekta, a početak radova planiran je u maju.

U petak će, kako je rekla, posle sastanka sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem i načelnikom Raškog okruga Nebojšom Simovićem biti objavljeni javni pozivi za izvođače radova na izgradnji 400 stanova u Kraljevu i Kragujevcu za snage bezbednosti.

Ona je najavila da će u infrastrukturu i opremanje Aerodroma "Morava" biti uloženo oko 8,5 miliona evra, kako bi od 28. juna mogli da sleću prvi avioni u Lađevce.

"Prošle nedelje je napravljen ključni korak da Aerodrom "Morava" počne da funkcioniše i on je već sad praktično civilno-vojni aerodrom, a razmislićemo da obeležimo taj početak možda i nekim aero-mitingom, civilnih i vojnih aviona", rekla je Mihajlović.

Po završetku prve faze ulaganja razgovaraće se, kako je rekla o tome kako da se dalje razvija kargo segment, kako bi iz tog kraja Srbije moglo lakše da se izvozi.

Grdonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da je na sastanku razgovarano o izgradnji 366 stanova u Dositejevoj ulici, u okviru obnove od zemljotresa, o izgradnji stanova za snage bezbednosti i projektima u drumskoj i železničkoj infrastrukturi, uključujući pripremu projekta severne obilaznice, prvu fazu puta ka Goču, rekonstrukciju jednog nadvožnjaka i izgradnju putnog prelaza.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović zahvalio je na podršci države u rešavanju strateških pitanja važnih za taj okrug, uključujući izgradnju Moravskog koridora i početak rada Aerodroma "Morava".

"Svi ovi projekti značiće i bolji život za građane Kraljeva i celog okruga", rekao je Simović.

Poslovanje firme Kargo više nije u nadležnosti Ministarstva saobraćaja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da pitanje poslovanja firme Kargo (CarGo) nije više u ingerenciji tog ministarstva.

"Nelegalnim poslovanjem i ometanjem službenog lica u vršenju dužnosti bave se drugi organi", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanje novinara u Kraljevu, a navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Srbija je, kako je rekla, "demokratska zemlja i svi su dobrodošli da rade u Srbiji, bilo da se zovu Kargo ili drugačije, ali moraju da se poštuju zakoni jedne zemlje".

Dodala je da je "to jedina stvar koja je ovde važna, a sve drugo što se dešava je pitanje za druge organe, u čijoj nadležnosti je nelegalno poslovanje, kao i ometanje službenog lica".

Udruženje građana Kargo koje se bavi prevozom putnika saopštilo je danas ranije da je juče pokušano nezakonito oduzimanje vozila jednom članu tog Uduženja.