Novi Pazar - Uklanjanje radioaktivnih gromobrana do kraja godine

Radioaktivni gromobrani sa četiri stambene zgrade u Novom Pazaru biće uklonjeni do kraja godine, a na njihovom mestu postavljeni novi, rečeno je danas radiju Sto plus u lokalnoj samoupravi.

fgdf54645645453f 

Gradska uprava raspisala je tender za izbor kompanije koja će izvršiti demontažu radioaktivnih gromobrana na bezbedan i siguran način, uskladištiti ih u “Nuklearnim objektima Srbije”, a potom i umesto uklonjenih ugraditi nove gromobrane.

Radioaktivni gromobrani nalaze se na Novoj lučnoj zgradi (iznad ulaza L) i stambenim zgradama u Omladinskoj ulici, Jaliji i na Keju 12. srpske brigade.

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada.

Umesto njih, tu obavezu je na sebe preuzela lokalna samouprava, a prema procenama posao uklanjanja radioaktivnih i postavljanja četiri nova gromobrana koštaće oko 1,4 miliona dinara.

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić kazao je da gromobrani koji će uskoro biti demontirani ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

“Gromobrani u uspravnom položaju, u kojem se ova četiri nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom”, istakao je Fazlić.

(N. Kočović, Radio sto plus) 

Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click