Novi Pazar: Evidentno nepoštovanje procedura tokom konkursa za NVO

Lokalni antirkorupcijski forum (LAF) Novog Pazara ocenio je danas da je prilikom sprovođenja konkursa Grada Novog Pazara za sufinansiranje projekata udruženja građana za 2019. godinu bilo “evidentnog nepoštovanja procedura”.

gradska uprava mart2019 

To nezavisno telo je takvu ocenu donelo jednoglasno na poslednjoj sednici, a nakon razmatranja odgovora Gradskog veća Novog Pazara na upućene primedbe o nepravilnostima uočenim u sprovođenju konkursa, na koje su ukazala dva udruženja građana.

Međutim, LAF je saopštio da je, u nemogućnosti da se konkurs poništi, Gradskom veću preporučio niz mera kako bi budući konkursi bili sprovedeni transparentnije i efikasnije.

Među preporukama su i izmene Pravilnika o načinu, kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za projekte udruženja građana, a u smislu promene rokova i drugih odredaba, kao i angažovanje većeg broja stručnih kadrova tokom sprovođenja konkursa. 

“Neophodno je i izabrati novu Komisiju za ocenjivanje projekata pre raspisivanja narednog konkursa, a u čiji rad će biti uključen i pratiti član LAF-a tako što će imati pravo da podnosi predloge i iznosi komentare na rad Komisije, bez prava odlučivanja”, saopštilo je to telo.

Lokalni antikorupcijski forum predložio je Gradskom veću i da ubuduće raspisuje više posebnih konkursa za dodelu sredstava nevladinim organizacijama, a na osnovu cilja njihovih projekata, odnosno, njihove delatnosti.

“Nadamo se da će Gradsko veće razmotriti i usvojiti predložene preporuke kako bi se unapredila transparentnost postupka, smanjila mogućnost nepoštovanja propisane procedure, ali i omogućilo povećanje broja udruženja građana uključenih u ceo proces”, navodi se u saopštenju.

Na konkursu Novog Pazara za finansiranje projekata udruženja građana u 2019. godini dodeljeno je pet miliona dinara, a iz gradske kase podržani su projekti 27 nevladinih organizacija prenosi Radio Sto Plus

Komentari  
+2 # Ćulah 2019-10-25 23:37
I naravno - Zukorlić je kriv?
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Np 2019-10-26 17:31
Ruka rabota idu te pare u tudje džepove kakvi projekti eno ulice se iste po pet puta asfaltiraju a u centru grada ulica bez asfalta godinama rekreacioni se sto puta za zadnjih 5 godina radi uradi pa otkopaj pa opet asfaltiraj bruka šta se radi
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari