Bedem, odnosno severni bastion tvrđave simbol je Novog Pazara i neophodno je da to i ostane, ali u onom ambijentu i stanju kakav je bio kada je izgrađen, kazao je za RTV Novi Pazar direktor Muzeja Ras Fuad Baćićanin.

Bedem 04.09.2019.00 00 54 12.Still001

To je, objašnjava Baćićanin, cilj gradskih vlasti ali i muzeja koji sprovodi arheološko iskopavanje.

Saznanja da kojih se želi doći tiču se nekadašnjeg izgleda unutrašnjosti bedema i onoga što se u njemu nalazilo.

Do sada je poznato da je na tom mestu bila kula Džephana, kao i zatvor takozvani zindan, no o podrobnijim arehološkim podacima doći će se nakon istraživanja.

Na arheološkim iskopavanjima osim ovdašnjih arheologa i brojnih stručnjaka od istoričara umetnosti i etnologa rade i arheolog iz Sjenice Mustafa Baltić, kao i dva naspoznatija stručnjaka iz Sarajeva, areholozi Adnan Muftarević i Mirsad Avdić.

Značaj bedema je u toliko veći ako se ima u vidu da je sa tvrđavom sultana Murata IV u Sjenici predstavljao kapiju Bosne u osmansko doba, objašnjava arheolog Adnan Muftarević.

Grad Novi Pazar opredelio je 5.5 miliona dinara za ova istraživanja objašnjava gradonačelnik Nihat Biševac. Sredstva su predviđena budžetom s obzirom da je, kako dalje kaže Biševac, cilj gradskih vlasti, pored izgradnje infratsrukture, sportskih terena, igrališta i drugih infrastrukturnih objekata i očuvanje postojećih kulturno istorijskih spomenika.

Biševac je dodao da je, osim što će obogatiti kulturno istorijske sadžaje, projekat važan  i u pogledu razvoja turizma , s obzirom da će severni bastion tvrđave koji ima veliki istorijski značaj i nalali se u samom centru grada, biti jednako zanimljiv lokalnom stanovništvu ali i turistima.

Projekat je pripreman godinu dana. Početku  iskopavanja predhodila je desetodnevna priprema. Početna faza trajaće 35 dana i ona će prema rečima direktora Muzeja ”Ras” Fuada Baćićanina biti samo početak revitalizacije, rekonstrukcije i vraćanja u fazu prvobitnog stanja gradskog bedema.

Izvor:Rtvnp