Slučaj gospođe Edite Radetinac je potresao i uzrujao cjelokupnu novopazarsku i sandžačku javnost.

esad rahic 2 696x469 

Majka četvoro djece, od kojih je najmlađe beba od 10 mjeseci je u prostorijama MUP-a Novi Pazar, prema njenom svjedočenju i ljekarskom nalazu, doživjela fizičku i psihičku torturu pred očima dvoje svoje maloljetne djece, koja su bila izložena stravičnom psihičkom šoku i stresu, bespomoćno gledajući kako “naša narodna” policija postupa sa njihovom majkom.

Moramo definitivno od najviših policijskih instanci dobiti jasne i decidne odgovore na nekoliko ključnih pitanja:

- Da li je zadatak policije da vrši nasilje nad građanima ili da štiti građane od nasilja i nasilnika?

- Da li je MUP Republike Srbije institucija zaštite ili institucija represije?

- Da li majku koja je rodila i gaji četvoro djece u doba kada Srbija svake godine ima manje po 35.000 stanovnika treba tući i maltretirati ili joj posvjeti poseban pozitivni tretman i pažnju?

- Da li je hidžab kao simbol uzorne muslimanke toliko iritantan i provokativan za neke policijske službenike da ih nagonski vodi u pravcu nasilničke reakcije?

- Zašto okorjeli kriminalci slobodno šetaju ulicama Novog Pazara, a pošteni građani za svaku sitnicu postaju predmetom policijske torture?

- Kako će policija da sprovodi zakon o zaštiti žena od nasilničkog ponašanja pripadnika muškog pola, ako i sama policija to isto nasilje u sred bijela dana čini nad ženama i majkama?

- Da li u ovoj zemlji policajac službenik iznad zakona, ili službenik koji sprovodi i štiti zakonske norme?

- Da li Bošnjačka suza nema roditelja? Da li je nad pripadnicima bošnjačkog naroda dozvoljena policijska hajka i represija bez ikakvih posljedica po počinioce?

- Da li je moguće da policajac srpske nacionalnosti koji je ubio dječaka bošnjačke nacionalnosti se brani sa slobode, a majki četvoro djece se prijeti momentalnim pritvaranjem, iako je kući čeka beba od 10 mjeseci?

- Da li će ikada i jedan policajac snositi odgovornost zbog nasilja nad pripadnicima bošnjačkog naroda ili će za takvo ponašanje biti redovno i kontinuirano nagrađivani unapređenjima?

Esad Rahić, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća