Gradsko veće Novog Pazara je "pod krajnje čudnim okolnostima" dozvolilo postavljanje jednog spomenika na groblju kod Petrove crkve, tvrdi protojerej-stavrofor Tomislav Milenković.

lisje novo

Foto:021.rs

Gradsko veće je krajem aprila, po presudi Upravnog suda, donelo rešenje kojom je dozvolilo Nelici Grujić da ocu Timotiju Vasoviću postavi spomenik koji odudara od pet modela koje je Srpska pravoslavna crkvena opština propisala za groblje kod Petrove crkve.
 
Nelica Grujić je spomenik postavila pre desetak dana.
 
Sveštenik Milenković je Radiju Sto plus rekao danas da se crkvena opština žalila Upravnom sudu na tu odluku Gradskog veća, kao i da je Grujić postavila spomenik nelegalno - pre no što je rešenje Gradskog veća postalo izvršno.
 
Milenković je podsetio da je Crkva parcelu za groblje besplatno dala lokalnoj samoupravi, uz "dogovorene tipove vertikalnih spomenika" koji se tu mogu postavljati što je, prema njegovim rečima, Grujić znala i pristala na to.
 
"Crkva nikada nije zahtevala da se ateisti sahranjuju pod verskim obeležjima i nudili smo kompromise. Međutim, ona je jednostavno bila uporna u nameri da uradi nešto suprotno poretku na tom groblju, ugovornom odnosu i suprotno zakonu", rekao je Milenković.
 
On je kazao da se ispituju pod kojim je okolnostima postavljen sporni spomenik jer je to, kako je rekao, nedozvoljeno bez odobrenja JKP "Gradska čistoća" koje upravlja grobljem.
 
"Crkva čeka odluku Upravnog suda o ovom pitanju, ali napominjemo da nećemo dozvoliti da prosta sila kojom se dotična (Grujić) služi, postane opšti obrazac. Radije ćemo raskinuti ugovor s Gradom o davanju parcele, koji smo potpisali u dobroj veri, ali smo bili izigrani", dodao je Milenković.
Izvor:Beta/021.rs