Kinesko osvajanje svijeta krenulo iz Novog Pazara

Još 1984. Kinezi su došli u Novi Pazar samo sa jednim zadatkom: da vide to privredno čudo Evrope...

novi pazar jeans 18 0 

Novopazarski kolumnist i promotor kulturnih vrijednosti Sandžaka koji djeluje pod pseudonimom Stari Dedo na svojoj Facebook-stranici objavio je tekst koji najbolje dočarava stepen razvoja tekstilne industrije bivše države, čiji se centar nalazio u Novom Pazaru.

"Godine 1984. Kinezi su došli u Novi Pazar samo sa jednim zadatkom: da vide to privredno čudo Evrope, Tekstilni kombinat Raška. Sa sobom su doveli i novinare kako bi prenijeli njihovoj javnosti pozitivne vrijednosti jednog velikog giganta. Kupovali su Kinezi metode za uspješno poslovanje, dolazili do ideja, snimali modele, bilježili u kakvim uslovima radi progresivna omladina i do kakvih poslovnih rezultata dolazi ovo privredno čudo. Nakon tri dana boravka odoše Kinezi prepuni utisaka, sa debelim bilježnicama i saznanjem kako prenijeti i primijeniti metode Kombinata TK Raška u svojim proizvodnjama.

'Želimo pomoći siromašnoj kineskoj tekstilnoj industriji', izjavio je tadašnji direktor Momo Džambasanović'", opisao je Stari Dedo u svom blogu.

Zanimljiv je dio s odrednicom "siromašna kineska tekstilna industrija".

novi pazar jeans 12 0

Bez dodatnog polemisanja, Kina danas apsolutno dominira na polju manufakture, posebno tekstilne industrije, a po svemu sudeći, nekad je bilo potrebno napraviti prvi korak ka tom tronu.

Upravo u Novom Pazaru.

Pazarski krojač Kačapor

novi pazar jeans 9 0

Događaj s kraja 1980-ih oslikava samo nadogradnju nečega što je stoljećima postojalo na teritoriji grada u jugozapadnoj Srbiji. Termin "pazarski krojači" označava pionire tekstilne industrije tog kraja i datira još iz perioda neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Čovjek koji je "nacrtao" prve obrise onoga po čemu danas novopazarski kraj poznajemo bio je stari krojač Husein Kačapor, zvani Aga.

"Odmah nakon Drugog svetskog rata vladala je velika glad i radilo se ono što je bilo raspoloživo. Moj dedo je tada već bio obučeni krojač i odmah je svoju koru hleba našao u tom zanatu. Pričali su mi stariji kako su stare vojničke šinjele prekrajali u odela i pantalone jer nije bilo drugog materijala. Pocepane uniforme su krpili i prepravljali u odevne predmete", priča unuk i nasljednik Huseina Kačapora, Enes Korać Beco iz Novog Pazara.

Kačaporova radnja u centru grada pratila je i trend industrijske proizvodnje u novopazarskom kraju. Tako sredinom 1980-ih i majstor Husein ulazi u svijet džinsa.

"Ja sam odmalena bio uključen u kompletan proces proizvodnje. U početku su to bile kopije farmerki i jakni svetski poznatih proizvođača sa neutralnim etiketama. Nismo imali mašine za kamenovanje teksasa, već smo metarsku tkaninu potapali u burad sa ključalom vodom kako bi dobila željenu teksturu i čvrstinu. Sve smo ručno ocrtavali, šilom i čekićem udarali dugmad, a radilo se na jednoj mašini i pegli", prisjeća se Korać.

Jugoslavenski džins

Džins iz Novog Pazara uskoro je našao svoje mjesto na kompletnom tržištu od Vardara do Triglava, a ukupna proizvodnja oslanjala se na desetke krojačkih radnji koje su uglavnom djelovale iz porodičnih kuća pazarskih krojača.

"Početkom devedesetih jedva smo stizali da zadovoljimo potražnju. Sećam se da smo kupcima iz Zagreba pantalone i  jakne davali polugotove, neispeglane, sa kesom dugmadi, koju će oni prema našim uputama ručno iščekićati", kaže Beco.

Od porodičnog posla koji je započeo njegov djed, s dvojicom braće 1995. Enes Korać razvio je respektibilan brend, koji pokriva kompletno tržište bivše Jugoslavije.

"Mi se držimo zlatne sredine, imamo svoje kupce. Sve je ovo nasledstvo dedove ideje. Počeli smo sa jednom mašinom i porodičnim znanjem, a sada se proces proizvodnje oslanja na deset mašina i 20 stalno zaposlenih radnika. U Pazaru trenutno posluje više od stotinu krojačkih radnji, ima i većih i manjih, ali mi smo, sigurno, jedni od starijih krojača koji i dalje rade", poručuje Beco.

Najveći od velikih

Više od tri decenije tradicije ima i jedan od najvećih proizvođača džinsa iz novopazarskog kraja, kompanija "Maxers" u vlasništvu porodice Ćorić.

Savremeni industrijski pogon koji zapošljava više od 200 radnika 85 posto produkcije plasira na inozemno tržište, i to većinom kao partner velikih svjetskih modnih marki.

"Mi smo doneli odluku da sa svojim proizvodima nikad ne izlazimo na pijacu. Jednostavno, to je bila poslovna žrtva koja nas je u jednom trenutku skupo koštala, ali se isplatila na dugoročnom planu. Sa 15 posto naših kapaciteta pod brendom 'Maxers' pokrivamo 91 prodajno mesto u zemlji, dok ostatak odlazi na tržište Italije, Rusije i Grčke", kaže Amer Ćorić, član druge generacije menadžmenta "Maxers Jeansa".

Upravo odluka da se napravi visokorangirana robna marka omogućila je kompaniji porodice Ćorić da osvoji evropsko tržište zadovoljavajući i najviše standarde delikatnog italijanskog dizajnerskog ukusa.

Od konca do brendiranog odijevnog predmeta pazarski krojači održavaju tradiciju i rejting koji je kolumnist Stari Dedo spomenuo na početku teksta.

Novi Pazar u svakom trenutku bivao je privredno čudo datih okolnosti. Preduzetnički duh, izuzetna radna etika i bogato kulturno-historijsko naslijeđe Novom Pazaru s pravom daju titulu prijestonice džinsa.

Izvor: Al Jazeera

Komentari
-6 # Olivera 2019-05-19 09:56
Zato Kinezi sada i hrle da izgrađuju auto put preko Sandžaka, kako bi se bar delić odužili Pazarcima za ideju kojom su pokorili svet. Nadam se da će se konkretno odužiti i NP. Bilo bi interesantno kada bi sa pazarskim tekstilcima napravili neku vrstu saradnje, od koje bi imali svi koristi. Ministre trgovine, razmišljaj i u tom pravcu.
Prijavi moderatru
+11 # Sajo 2019-05-19 10:12
Olivera- Ja koliko znam, Turci će graditi auto-put Srbija-Bosna, kroz Sandžak, a ako misliš na onaj kroz CG, u redu, u stvari i Kina, a i svi ostali koji nešto grade na ovim prostorima, grade radi sebe, a ne nikako zbog nas u Pazaru, ili zbog Srbije, CG, ili BIH.
Prijavi moderatru
+10 # TITO 2019-05-19 12:06
Oloveru moraš da čitaš izmedju redova..ona nikad ništa bosnjacko ne hvali ako se učini nekom da je tako neka razmisli zašto, jer ona uvek provocira i ovo je ironično rekla....
Prijavi moderatru
-2 # zz 2019-05-19 18:30
E moj TITO,Oljiveru bi ti citao ka Jovanku izmedju nogu a ne izmedju redova.
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-05-21 17:22
Kada bi imao sučim, možda. Ovako, ostade mu još taj prljavi jezik da zapljuvava svakog ko ne misli kao on i Suljkovo stado.
Prijavi moderatru
+8 # Sajo 2019-05-19 10:08
Zato nam sva omladina ode vani, od te priče nema ništa, taj zanat više niko neće da uči, još dok ima ovih starijih koji su navikli to da rade, radiće i te fabričice, a već sad nema radnika, a za 10-ak godina kad odu u penziju, gotov je i tekstil u Pazaru.
Prijavi moderatru
-10 # Живојин 2019-05-19 12:13
Ех, а ја недавно прочитао на СЛ и СП чланак под насловом "Kina misli da je islam bolest, a muslimanske čelnike nije briga" и дословце пише: "Osobe koje pokazuju bilo kakvu privrženost islamu u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Sinjang- namaz, post, suzdržavanje od alkohola ili svinjetine, puštaju dugu bradu, ili nose islamsku odjeću- vlasti zatvaraju i ponašaju se prema njima kao da pate od duševnih bolesti"!? :-| Е сад, шта се то десило у међувремену и јесу ли Кинези благотворно деловали на здравље у Пазару? ;-)
Prijavi moderatru
+5 # ACO srbine! 2019-05-19 12:28
Smrdisave - sve to samo znaci da je kinezima neophodno dodatno obrazovanje i iz drugih drustvenih sfera a ne samo industrijsko-textilne. Kad i od jednootvornih zivotinja - zivojina - smrdisavaca uspijevamo napraviti ljudi uspjecemo i sa kinezima. :-)
Prijavi moderatru
-2 # Kinez 2019-05-19 12:48
Ti me prdi više i ne širi mržnju versku ovde je narod živeo uvek u zajedništvu to nije bio nikad problem utome je lepota i bogastvo Pazara a vi iz seoskih prdekana bilo koje vere što biste sve preko noći da iamte naučite prvo da se ponašate kad sljegnete u grad
Narod u Pazaru hoće da radi i živi a ne da se verski mrzi i raspravlja seljačine jedne lad odetw na zapad jel te pita neko ko si nego zagnjuriš čistiš govna po farmama svinja koza bauštrla aj tamo pomeni versku mržnju imaš da radiš a to u svoju kuću zadrži vani moraš da budeš manji od makovog zrna
Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-05-19 13:20
Пазарски господине чаршијанерски хадаљу, види се да су Вас Kинези успешно залечили, али не и излечили, јер су схватили да је то немогуће мисија, па отишли, као и сви нормални који беже од вас.
У свим пештерским селима неЈма мржње, а комшијско се вековима чува боље но своје! Мржња, хаос и смрад долази само од вас чаршијанерских сељачина, па вам за додатну терапију предлажем луфтирање болесних бушних главурди на чистом горском пештерском ветру и да се бар мало култивишете са пештерском господом!
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-05-19 16:59
Živojine, ako ti nisu ukapirao ko je tu bolestan, Kinezi ili Muslimani, onda si ti pravi duduk, nema veće bolesti od toga, da nekoga posmatraš zbog veroispovesti, nižim od sebe. Što se tiče kineske "blagotvornosti" i ovde i u Srbiji i u svetu, celoj Evropi se diže kosa na glavi od Kineza, sigurno ne zbog "blagotvornosti", to je naj prljavija i najprimitivnija nacija na svetu, samo uzmi u obzir da jedu pacove, mačke, pse, zmije, i sve ono što savremeni čovek ne bi ni pomislio, sve ti je jasno, dok muslimani takvo đubre ne jedu, čisti, pedantni, jer im vera ne dozvoljava prljavštinu, ne može klanjati 5 vakata namaza a biti prljav, nadam se da ti je jasno ko je ovde bolestan.
Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-05-19 18:57
Ја сам само цитирао бушњачку "доследност" са два наслова на истим порталима и на основу тога саркастично поставио сасвим логично питање, а кад неЈма одговора, онда је то Јопет цвиљење о мржњи и сл. И ето, аку су Кинези тако "прљави" како ти бушњачки "чистунац" тврдиш, да ли је онда тачно да је "Kinesko osvajanje svijeta krenulo iz Novog Pazara" из чега логично следи да су ти такви "прљави" Кинези велики пријатељи? Ето, Јопет ми некако није баш јасно то бушњачко наопако постање и паметовање! ;-)
Prijavi moderatru
+1 # ACO srbine! 2019-05-19 20:13
Jednootvorna zivotinjo - sjajno demonstriras vlastitu glupost. Samo tako nastavi! :-)
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-05-20 10:37
Živojin- Ma to su gluposti da su Kinezi naučili u Pazaru nešto o tekstilu, mi smo bili sitni za Francuze, Italijane, Turke.......ovaj članak je pisao neki neuki tip, ili je hteo da pohvali tadašnju pazarsku tekstilnu industriju, koja i nije bila za podcenjivanje, ali daleko slabija nego što se želi predstaviti.
Prijavi moderatru
-1 # Kinez 2019-05-19 12:30
Haj ne serite više i ne hvalite se pazar ispade za sve glavni a grad ne vredi ništa kao ni ljudi u njemu osim manjine tafradžije najveće
Pa kad smo tolko pametni što nismo industrijski gigant nego nam sve drugi krivi
Pominjete direktore koji su pokrali i pobegli iz Pazara uglavnom Beograd kao što sad rade mnogi jači u parama pazarci šalju decu da žive gore ili N. Sad
Ljubomora ubi ovaj narod primer nekom dobro ide trgovina odmah pored njega još 10 komšija otvara radnju ljudi nemaju svoje ideje nego kradu od druhih kopije uvek propadaju
Prijavi moderatru
-1 # Kinez 2019-05-19 12:40
Pominjete moma a gde je momo i deca mu ko buržuji žive u Beogradu kao i drugi koji su pobegli iz pazara od čega je stekao od plate iz fabrike e moji glupi pazarci svi nas za nos vuku
Koliko je dece obolelo od kamenovanja teksasa po šupama i peglanju posle isparenja od tih radnika su pojedini pare zgrnuli napravili bogastvo a jadan narod oboleo i propao
Najveća firma u Pazaru je bolnica koka je privatizovano od dvojice braće i o čemu mi pričamo a ovi kurumbelji po beogradu što nas predstavljaju šta uradiše za narod ovde mažu oči sa ciglama po centru peru pare demek ulepšavaju a šta je hvalilo centru pre te pare su trebale u neku fabriku pa neka ke i 50 radnika ali da nešto ima ovako prodavanje have
Prijavi moderatru
0 # zz 2019-05-19 14:03
Pa nije za dzabe Vucko uzeo Raska i Zukija uz sebe,nego nesto da nauci.No kako kinesku robu niko u svetu ne vrednuje po kvalitetu,tako vise niko ne vrednuje ni ovu dvojicu Vuckovih pulena .Sve je to falsifikat i kineska roba i Vuckovi puleni.
Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-05-19 14:08
..., а само је Суљо оригинал... Немањић!? ;-)
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-05-19 17:07
Ti Živojinko nisi shvatio, a ni mnogi drugi nisu, da je Ugljanin cirkuzio sa sv, Savom, ne misliš da je ozbiljno rekao da je "Sava naš, i mi vam ga ne damo"? Ma daj pa bar si ti kao Srbin primetio u glasu i osmehu Ugljanina dok je to izgovarao, ako nisu ukapirali neki praznoglavi Bošnjaci koji mu to stalno sporiču kao najveću grešku u karijeri.
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-05-19 17:58
O kakvoj crnoj karijeri zboriš Sajo? O naoružavanju Sandžaklija, o cinkanju istih, o begu u Tursku, o cepanju IZ,...... ? To što je bubnuo, je samo jedan kiks u moru istih. Neka me komentatori demantuju argumentima, ako nisam u pravu. Emocije nek ostave za svoje lepše ili jače polovine.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-05-20 10:50
Olivera- Na tvoju veliku žalost, Ugljanin traje skoro 30 godina, a o "naoružavanju", zna se ko je bio naoružan (Srbi), "cepanju" IZ, cinkanju, "bega" u Tursku, to je sve laž i izmišljotina iz jedne iste kuhinje, prvo Ljajićeve, a onda i Zukorlićeve, pa sad ti vidi ko je koga cinkao, Zukorle Ugljanina, ili Ugljanin Zukorla, i nemoj ti o tome, jer mnogo više mi Bošnjaci znamo o tome ko je koga cinkario 90-ih godina za navodno naoružavanje i sl.
Prijavi moderatru
+2 # Arnaut sa Pešteri 2019-05-19 18:02
Period procvata privrede Novog Pazara vezan je iskljućivo za period vladavine Slobodana Milosevica od 1987 -2000 godine. Njegovim odlaskom privreda Novog Pazara je doživela sunovrat.
Prijavi moderatru
+3 # Rudonja 2019-05-19 18:22
Nedaj boze da nauce kinezi Pazarsku tafru i kulturu....glasnija su 2 tafra-Pazarca nego milion kineza...i nema sanse da ce nesto dobro oni od Pazaraca nauciti.
Prijavi moderatru
+1 # Bogumi 2019-05-19 21:08
Hej hej šta zbore ovi od nas kindje osvojile dunjahluk odavdenake oooo vidi ti to a mi ni puteva ni vozova a ni autobusa zimi se so baca iz kola lopatom po uljica ni zaprežna kola nemamo kukljiš i oni svetska sila a mi prda tafranska bili i ostali e moji pazarci sve moj do mojega sjaši kurta uzjaši murta
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click