Sve spremno za obeležavanje 558. rođendana Novog Pazara

Brojne su manifestacije kojima će Novi Pazar obeležiti svoj 558. rođendan. U obeležavanje kreću prvo najmlađi. Centar za decu I mlade „Duga“ organičuje Dečiju likovnu koloniju i Eko festival.

NOVI PAZARR1

Konačno ponovo počinje da radi bioskop, ali ovoga puta kompletno modernizovan, u 3D tehnologiji.

Vikend je, već od ranije, rezervisan za velike ekološke akcije. Ovog puta je na redu sređivanje omiljenog izletišta Borići.

Cela naredna sedmica biće u znaku obeležavanja Dana grada. Početak će obeležiti izložbe i uručivanje nagrada. U Istorijskom arhivu „Ras“ biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Otvorena vrata“. I u muzeju „Ras“ biće otvorena izložba fotografija „Kulturno-istorijski spomenici Novog Pazara“, a najuspešnijim učesnicima biće uručene nagrade.

U pešačkoj zoni, od ponedeljka do subote, već poznata manifestacija „Pazar na dar“, koju organizuje Turistička organizacija Novog Pazara. Aktivnost namenjena starim zanatima i tradiciji.

U biblioteci „Dositej Obradović“ biće promovisane knjige „Kralj Stefan Uroš i Nemanjići“, autora Hivza Gološa, „Oblici orijentalne kulture na prostoru Sandžaka“, autora Mensura Zukorlića i „Rulet“ Avda Ćeranića. U Biblioteci će biti organizovano i takmičenje recitatora pod nazivom „Zavičaj se čuva pesmom“ i prijem za najaktivnije čitaoce. Monografija „Stari zanati Yeni Pazara“, autora Elojasa Rebronje, biće promovisana na gradskom trgu.

Povodom praznika grada, gostovaće Narodno pozorište iz Sarajeva sa predstavom „Gazi Husrev beži: ili Bukagije“.

Kancelarija za mlade, u proslavu grada, uključiće se akcijama „Bezbednost je moja odgovornost“ i „Plešimo zajedno“, tribinom „Najjači utisak mladih“, karnevalom na kojem će učestvovati mališani iz dečijih vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola. Predstaviće se i najuspešniji učesnici Festivala stvaralaštva mladih, koji je ušao u završnicu. Predškolska ustanova „Mladost“ organizuje izložbu dečijih crteža.

Na rekreacionom centru sportske aktivnosti. Sportski savez organizuje manifestaciju „Sport u škole“, u okviru koje će biti prezentacija časova „Poligon“ i u sportskim veštinama nadmetaće se učenici nižih razreda osnovnih škola. Biće održan i „Paraglajding open“, čiji su organizatori Sportski savez i RTO Sandžak, i tradicionalna trka najmlađih „Brzinom do zvezda“. Rođendanska proslava biće obeležena i međunarodnim turnirom u tavli.

Proslava Dana grada završava se u subotu, 20. aprila. Tog dana će biti održana svečana akademija, na kojoj će zaslužnim pojedincima biti uručena priznanja, a naveče će na gradskom trgu koncert održati legendarni bend Bijelo dugme.

Dan grada – 20. april, Novi Pazar slavi od polovine prošle decenije. Tog datuma 1461. godine Novi Pazar je prvi put pomenut u pisanom dokumentu, dubrovačkom.

Izvor:Danas