Piše Politika: "Sivi" magacini, tajne prostorije u kojima šverceri kriju i na crno prodaju krijumčarenu robu, u Srbiji se najčešće otkrivaju u Beogradu, Subotici i Novom Pazaru.

sverc cigareta 0 0 468X10000

Za beogradske "sive" magacine karakteristično je, na primer, da u njima dominira roba poput ekskluzivnih vina, poznatih žestokih pića, tompusa, specijalnih noževa za tartufe i slično. Novopazarski tajni "štekovi" uglavnom kriju cigarete, dok su subotički puni prehrambenih proizvoda i kućne hemije. Vrednost robe u ovim magacinima procenjuje se na nekoliko desetina miliona dinara.Ova tri grada mogu se okarakterisati kao "distributivni centri", bilo zbog blizine granice ili velikog tržišta, kaže za Politiku Ivan Pejović iz Uprave carina. On navodi da je bilo slučajeva i da su "sivi" magacini bili pozicionirani daleko od gradova.

"Pravila nema, a jedno je sigurno - krijumčari svoj distributivni centar žele na najbolji način da sakriju, gde god se on nalazio", navodi Pejović. Da bi ga otkrili, operativci prikupljaju i proveravaju podatke sa terena, razmenjuju ih sa drugim državnim organima, policijom, BIA. 


"To nije nimalo jednostavno. Dešavalo se da danima sakriveni u obližnjoj šumi moramo da osmatramo kuće za koje se ispostavilo da su zapravo magacini puni krijumčarenih cigareta. Bilo je slučajeva i kada smo na osnovu prijava građana uspevali da pronađemo magacine sa krijumčarenom robom. Naravno, sve mora dobro da se proveri", otkriva Pejović.

"Analizirajući otkrivene slučajeve iz naše prakse, najčešće se krijumčare cigarete, različiti prehrambeni proizvodi, piće, garderoba i obuća", dodaje.
Poslednji put u centru Beograda je otkriven "sivi" magacin 13. marta, kada je nađena nelegalna robe vredna više od 28 miliona dinara. Pretresom objekta na Dorćolu, površine gotovo 450 kvadratnih metara, pronađeni su artikli bez bilo kakve dokumentacije o plaćenim uvoznim dažbinama.

Izvor:Politika/021.rs