Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je osam miliona dinara za realizaciju projekta “Sanacija i revitalizacija Kule motrilje” koji sprovodi Regionalna turistička organizacija Sandžaka uz podršku Grada Novog Pazara.

kula

Gostujući u emisiji Odgovor, koja se emituje večeras na programu RTV Novi Pazar, pomoćnik gradnoačelnika Novog Pazara i kordinator ovog projekta Emir Ašćerić je reako da konzervatorsko restauratorski radovi počinju krajem maja, te da se njihov završetak može očekivati i krajem ove građevinske sezone. On je također ocijenio da ovaj projekat predstavlja inicijalnu kapislu i za obnovu stare čaršije.

Ašćerić ističe da sanacija Kule motrilje ima historijski značaj, te da je najvažnije što će ovo kulturno dobro biti zaštićeno od propadanja.

“Dozvolu za ovaj projekat smo dobili još pre tri godine. Dobili smo uslove od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga se pristupilo i samom istraživanju Kule motrilje i utvrđene su neophodne mjere zaštite. Ovo je prije svega konzervatorski projekat, i najvažnije je što će na ovaj način Kula motrilja biti zaštićena od propadanja”, kazao je Ašćerić i dodaje da će sanacija Kule motrilje biti inicijalna kapisla i za zaštitu ostalih kulturno-historijskih spomenika u Novom Pazaru. 

Izvor:rtvnp