Želi kraj naftnih ratova: Turski automehaničar izumio motor na vodeni pogon (Video)

Dvadesetjednogodišnji automehaničar iz turskog Gaziantepa Murat Ağbaş uspio je napraviti motor koji pokreće automobile koristeći vodu i benzin u omjeru pedeset – pedeset posto.

murat agbas 696x469 

U buudućnosti planira napraviti motor koji će raditi samo na vodu a sve kako bi pomogao smanjiti ovisnost čovječanstva o nafti.

Za sada, riječ je o hibridnom automobilu koji radi na vodi i benzinu. Sa 2 litre vode i isto toliko benzina može preći i do 70 kilometara.

Za turske medije Agbas je ispričao kako je to samo početak njegovih izuma i da u budućnosti teži izgradnji automobila koji bi mogao raditi samo na vodi.

Sve to radi kako bi zaustavio borbu za naftu koja je glavni uzrok ratova u svijetu.

“Cijene nafte su visoke i sva moderna ratovanja prouzrokovana su naftom. Htio sam zaustaviti borbu za naftu tako što ću izgraditi automobil koji može raditi na vodi”, rekao je Ağbaş, prenijeli su turski mediji. 

Veće performanse

Navode kako je Ağbaş svoj motor na vodeni pogon testirao prvo na polovnom automobilu a nakon što se uvjerio kako motor radi modificirao je svoju kreaciju kako bi radila u potpuno novom modelu.

Auto ima rezervoar za skladištenje vode koji se koristi za filtriranje vodikovog plina do motora. Plin prolazi kroz filtere i pokreće motor. Ağbaş tvrdi da njegov motor na vodu povećava performanse automobila za 30 posto,prenosi Biznisinfo.

Video pogledajte ovdje

 

Komentari  
+6 # Dzeno 2019-11-16 00:19
Svaka cast momce. Samo je problem sto ista ta nafta donosi profit svima, pa nece da se odreknu nje, taman kada bi izmislili motor na vazduh. Ako i misle aiuto na vodu tu niko nema za rade, ovako proizvodjaci nafte zaradjuju i oni koji je kupuju od naroda.
Prijavi moderatru
+3 # Pesterka 2019-11-16 09:54
AferIm Murat šteta što se nijesi rodio mnogo ranije
Prijavi moderatru
0 # New Word 2019-11-16 16:04
Taj izum već postoji, nemci su jos pre 5 godina to napravili... Ali kao sto neko već reče, nema interesanata a oni do duše traze veliku sumu za patent.
Prijavi moderatru
0 # tuta 2019-11-18 14:38
Tacno, negde sam video da je i covek u Srbiji slicno napravio, ali je problem bila registracija.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click