Katastrofalne poplave na sjeveroistoku Australije prisilile su hiljade ljudi da napuste svoje domove, a voda je u njihova dvorišta i na ulice donijela krokodile i zmije.

sdrerer

Situacija zbog poplava je veoma teška, a vlasti upozoravaju da treba očekivati jake vjetrove i još kiše. Veći dio grada Townsvillea u državi Queensland je pod vodom, a stanovništvo je ostalo bez struje. Neki su spas potražili na krovovima, javlja CNN.

Najčitanije danas 


asdgfwagwe
Obilna kiša je u nedjelju prisilila vlasti na otvaranje brane na rijeci Ross kako bi se smanjio pritisak i spriječilo urušavanje. Po sekundi je puštano 1.900 kubnih metara vode, a brana je danas držala 224 posto svog kapaciteta. Najveći procent od 247 posto je zabilježen u nedjelju.
sdtdfg
Kiša je počela padati nakon rekordnog toplotnog vala koji je zahvatio osam država i teritorija. Meteorolozi javljaju da će kiša nastaviti padati te da će tokom dana na Townsville pasti 100 milimetara kiše, a u utorak novih 50-75 mm.
sadgfawetwe
Poplave su pogoršane u subotu, a policija u Queenslandu ide od kuće do kuće i savjetuje stanovništvu da napusti svoje domove. Istaknuto je da se radi o događaju kakav se dogodi jednom u 100 godina.

U narednim danima se očekuje još kiše, kao i snažni vjetrovi. U opasnosti je između 10.000 i 20.000 domova u Townsvilleu, gdje voda u dvorišta i na ulice donosi zmije i krokodile.