Proljeće u Turskoj: Polje sa 130 vrsta tulipana plijeni pažnju fotografa i turista

Abdullah Dogan - 

thumbs b c 0dae762a1365c2acf20a9b7cb5f9bdd5

U pokrajini Konya, u Turskoj, površinu od 500 hektara zemljišta prekrilo je oko 50 miliona tulipana, javlja Anadolu Agency (AA). 

Polje sa 130 različitih vrsta tulipana, u mjestu Ismil, pored ljepote, plijeni pažnju brojnih građana i turista. Samo u posljednje dvije sedmice polje su posjetile hiljade domaćih i stranih turista. 

Nalazi se 50 kilometara od centra Konye, a ovih dana u ljepotama tulipana uživali su turisti iz Rusije, Ukrajine, Njemačke i Italije.

Ruya Ustdegerli, menadžerica firme koja vodi brigu o tulipanima u mjestu Ismil, izjavila je za AA da su proizveli oko 50 miliona lukovica tulipana na 500 hektara zemlje. 

thumbs b2 6839f7c36f4e0f26f6ab9225a28229e2

Pojasnila je da su u septembru i oktobru sadili tulipane te da su sada vidili plodove tog rada. Ustdegerli je istakla da je interesovanje za polje tulipana veće u odnosu na godinu ranije. 

Kako je kazala, da su ove godine imali komplikacija kada su u pitanju vremenske prilike jer je tulipanima potrebno sunce, a vrijeme je prethodnih mjeseci bilo poprilično hladno. 
Polje tulipana posjetila je i Ruskinja Svetlana Odnovolenko. 

"Svake godine dolazim u Antaliju. Veoma volim more. Predivan je prizor ovo polje tulipana. Sretna sam što na jednom mjestu mogu vidjeti milione cvjetova različitih boja", ispričala je Odnovolenko. 

Specifičnost tulipana je u njegovom obliku te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Njegovi cvjetovi uglavnom su veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama.

Tulipan najčešće raste u periodu od marta pa do maja. Stoga se naziva i proljetnim cvijetom. 

js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/bs_BA/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Komentari
0 # NP 2019-04-24 16:27
Prelepo. Bravo Turci.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click