U igačkama je laboratorijskom analizom utvrđeno prisustvo opasnih ftalata.

sdfghjgfdsfghjhhgf 

Ove igračke ne prodaju se samo u radnjama azijske robe, što je do sada bio slučaj. Otrovnih igračaka u kojima su ftalati zastupljeni i po 200-300 puta više od dozvoljenog ima i u pojedinim brendiranim radnjama.

Ftalati su supstance za koje je dokazano da mogu prouzrokovati poremećaj rada endokrinog sistema, a imaju i toksične efekte na reprodukciju tako što štetno utiču na plodnost i na plod.

Do alarmantnog otkrića o toksičnosti igračaka po prodavnicama došlo se istraživanjem i proverom sastava igračaka i predmeta za negu dece koje je sprovela grupa stručnjaka okupljena u organizaciji Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem). Oni su analizirali 15 igračaka i u sedam su pronađene otrovne suspstance. Sanitarna inspekcija isprva nije odgovarala na dopis ALHema da sprovede provere i ukloni sa tržišta štetne predmete po zdravlje dece. Potom je sanitarna inspekcija objavila da je analizom utvrđena štetnost čak 35 vrsta igračaka. 

Inspekcija je saopštila da je naložila povlačenje zdravstveno neispravnih igračaka, zabranu prometa, ali i da je za pojedine igračke naložila uništavanje. Inspekcija je navela i da je naloženo dobavljačima i prodavnicama da obaveste kupce o štetnosti igračaka. Međutim, igračaka za koje je utvrđeno da su zdravstveno neispravne ima još u prodaji.

Šokantan podatak o broju i sastavu igračaka još se nije našao u Nepro bazi - sistem za brzu razmenu informacija o nebezbednim proizvodima. Međutim, da bi se igračke po standardima unele u tu bazu, na šta su nadležni obavezni po zakonu, potrebni su potpuni podaci o predmetima. To obuhvata precizne informacije, počev od toga ko je proizvođač, uvoznik, distributer... Te podatke u celini inspekcija još nije dostavila.

Kada je reč o kupcima, osim činjenice da ove igračke treba izbegavati, a roditelji da ih drže van domašaja dece, po zakonu novac potrošaču mora biti vraćen.

asdfergthzjukilko

Izvor:Blic