Sramotna odluka: Historijska džamija stara 1.300 godina pretvorena u kafanu

Izraelska općina u Safedu pretvorila je džamiju Al-Ahmara u dvoranu za barove i događaje, izvijestio je juče Al-Quds Al-Arabi.

al ahmar 696x469

Kao jedna od najstarijih džamija u arapskom gradu, koju su okupirale jevrejske bande 1948. godine, zgrada je prvo pretvorena u jevrejsku školu, zatim u centar za Likudove izborne kampanje, a zatim u skladište odjeće prije nego što se konačno pretvorila u noćni klub.

Novine iz Londona izvijestile su da je džamiju pretvorena u bar i dvoranu za vjenčanje od strane firme povezane s izraelskom općinom. Promijenjeno je i ime, klub nosi naziv Khan Al-Ahmar.

Khair Tabari, sekretar općine iz Safeda i Islamske zadužbine iz Tiberijade, rekao je da je čekao da Nazaretski sud donese odluku u vezi sa žalbom koju je podnio, tražeći evakuaciju džamije i vraćanje u zadužbinu.

20190414 Ahmar mosque resources1

On je rekao da je priložio dokumente koji dokazuju islamsko vlasništvo nad džamijom. Pozvao je različita političke i narodne organizacije da povećaju saradnju sa njim kako bi džamiju spasili od kršenja.

Safed je nekada bio dom za 12.000 Palestinaca koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove 1948. godine. Tabari je rekao da je džamija sada otvorena za sve, osim za molitve muslimana.

Džamija ima rijetku historijsku i arhitektonsku vrijednost jer je izgrađena od strane memlučkog sultana Al-Zahira Baibarsa (1223-1277) 1276. godine.

dzamijaal

Izvor:Face

Komentari
-8 # aferim 2019-04-18 20:55
Nistra strasno, makar ce se redovno posecivat po svom meraku a ne radi reklame ko koga prevarit i nazivat kukolj kaoovaj hajvan sa brda
Prijavi moderatru
-4 # Brada 2019-04-18 22:15
E da je svetom Zukimiju ovaj dragulj od Dzamije pa da on otvori svoje kafice?

Ali ako bi je restaurirao onda bi ona bila stara svega sest meseci.
Arap-dzamija ce biti stara svega deset meseci.Po globalistickom modelu arhitektura.
Prijavi moderatru
+2 # Sandzo 2019-04-19 14:01
Idi lijeci se!
Ti si stvarno bolestan, razmisljas li ti o icemu drugom osim o Zukorlicu? Ja mislim kad bi on danas umro ti bi vec sutra izvrsio samoubistvo, jer ti izgleda nevidis drugu svrhu svojeg zivota osim da komentarises Zukorlica.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click