Evo kako prepoznati pravi dijamant od cirkona

 adefrgthzjtrdfesdfrtghzu

Luksuzna draguljarnica otkrila je kako uočiti razliku između pravog dijamanta na prstenu i jeftine kopije od cirkona.

Daniel Anania, draguljar iz Sydneya, podijelio je fotografiju dva zaručnička prstena, jedan do drugoga, kako bi pokazao koliko teško golim okom može biti razaznati kopiju od originala.

Jedan na slici obložen je dijamantom u vrijednosti od 10.950 australskih dolara (više od 13.000 KM), a drugi s cirkonijem od 500 australskih dolara (oko 600 KM).

Anania kaže da nekoliko jednostavnih uputa može spriječiti kupce prstenova u naglim odlukama. Znate li vi koji prsten na fotografiji je skuplji?

Kamen na desnoj strani je jednokaratni brilijantni okrugli dijamant. To je boja G na dijagramu dijamanta i ima jasnoću SI2, oba važna čimbenika koji mu podižu vrijednost”, kaže Daniel.

Dijamantni grafikon koji se koristi u industriji dijamante ocjenjuje od bezbojnih do onih svijetlih boja. G ima neku boju, što znači da je umjereno povoljan i ima dobru vrijednost, piše Daily Mail.

Anania kaže da kupci prstena trebaju postavljati prava pitanja kad traže pravi dragulj. Kaže kako je dobro prvo prsten držati u ruci. “Prvo, osjetite težinu prstena. Srebro je lagano, zlato teže, a platina još teža.”

Dodaje da biste zatim trebali zamoliti da vidite dijamant kroz lupu. Mora biti uvećano za 10 puta. Anania dodaje kako kupci ne bi trebali biti obeshrabreni manjim nepravilnostima jer one mogu biti znak vrijednosti. Većina dijamanata nosi nečistoće prema kojima ih se ocjenjuje. Oni bez ikakvih tragova među najrjeđima su na svijetu.

Stručni draguljar, čija porodica posjeduje Anania Jewellers u Sydneyu od 1965. godine, kaže: “Volim S11 i SI2 jasnoću dijamanta jer prirodne inkluzije spuštaju cijenu, ali pod povećanjem možete vidjeti karakteristične znakove koje ne možete vidjeti golim okom”.

“Ako je kamen suviše čist iznutra i prodaje se suviše jeftino – vjerovatno je krivotvorina.” 

Također je objasnio kako je u većinu dijamanata laserski upisan broj potvrde, stoga provjerite podudaraju li se certifikat koji ste dobili i natpis na prstenu.

Kako prepoznati pravi dijamant od cirkona:

– cirkon je potpuno besprijekoran i nema nikakve uvlake, poznate kao inkluzije

– cirkon se lako izgrebe

– podvrgavanje svjetlu kod cirkona će proizvesti dugu boja, dok kod dijamanta neće biti tako šareno

– cirkon je dvostruko teži od dijamanta

– izdahnete li na cirkon, vaš dah duže će ostati na njemu nego na dijamantu.

Izvor:Fokus