Priče iz Dubaija: Kako su se balkanske ljepotice bogato udale (FOTO)

Mjesto na kojem je do prije 50 godina bila doslovno pustinja danas je velegrad, čudo modernog svijeta i sinonim za luksuz. 

1440x620 1553872714dubai1

Dubai je grad u kojem su mnogi otišli tražiti sreću, a među njima i neke ljepotice iz Hrvatske i regije. Najčešće se radi o poslovima modelinga, ponekad PR-a, radile su djevojke i kao agentice za nekretnine, fitness trenerice, event menadžerice... Modna scena u Dubaiju očito je drugačije koncipirana u usporedbi s europskim i drugim svjetskim centrima mode. 

To je i logično jer radi se o gradu u arapskoj državi u kojoj klasične modne revije ne postoje ili mi za njih jednostavno ne znamo. U svakom slučaju, posla ima, iako je, prema informacijama, život skup i cijene se kreću prilično visoko.

No, mnoge djevojke odlaze tamo ne samo kako bi radile, nego i u vikend šopinge. Petkom se leti iz Zagreba, Sarajeva ili Beograda, a nedjeljom je povratak s punim vrećama odjeće i obuće.

Među prvima je u Dubai došla Jelena Jakovljević, Miss Jugoslavije 1998. godine. Nakon što je krunu missice predala iduće godine, nastavila se baviti manekenstvom, a onda su je poslovi doveli i do tada velike nepoznanice za cijeli Balkan - Dubaija. Osim posla, Jelena je tamo pronašla i ljubav pa se 2008. udala za arapskog biznismena Saida Bin Draija. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara, ali Jelena nije samo sjedila i uživala u luksuzu.

Kad je zaključila da joj je dosta manekenstva počela se baviti modnim dizajnom, a pokrenula je posao s kozmetičkim salonima, luksuznim vrtićima i poliklinikama čija je vlasnica.

"Dubai je poznat kao jedan od najvećih međunarodnih modnih gradova na svijetu. Volim vidjeti dizajnere koji ostavljaju svoj trag osobnim pečatom kojeg kombiniraju s tradicijom", rekla je u jednom intervjuu za Khaleej Times, lokalni portal.

U istom intervjuu dala je savjete za oblačenje tijekom ramazana.

"Ramazan je sveti mjesec posta pa je idealno držati se konzervativnog, ali šik stila. Udana sam za muškarca iz Emirata i pola moje obitelji su Arapi pa mogu razumjeti koje stilove vole i žele nositi žene iz ove regije. Uvijek dodajem srednjoistočnu kulturu i tradiciju u svoj dizajn", izjavila je Jelena.

Jedna od prvih iz Hrvatske koja je otišla u Dubai bila je Brankica Čonda. Upoznali smo je kao natjecateljicu u Big Brotheru, a nakon izlaska iz BB kuće snimila je par golišavih editorijala i kratko se bavila manekenstvom. Brankica je, usprkos kratkom boravku u realityju brzo stekla status zvijezde, ili bolje rečeno starlete.

Nakon brze slave povećala je grudi i korigirala nos, a onda je otišla u Dubai. Bilo je to 2008. godine. Kasnije je rekla kako nije planirala dugo ostati i tamo se isprva bavila manekenstvom. 

No, tamo joj se svidjelo, poslovi su se redali, Brankica je počela proširivati područje rada pa je tako svojedobno radila kao trenerica, PR menadžerica i agentica za nekretnine. Ostala je u Dubaiju devet godina.

S obzirom na to da je bila jedna od prvih tamo, morala je probijati led za sve cure s naših prostora, a svojedobno se posvađala s Aleksandrom Grdić, koja je izjavila kako cure iz Hrvatske u Dubai ne idu zbog karijere, nego u potragu za bogatim sponzorima.

Na koncu je Brankicu ljubav dovela natrag u Europu, ali ne u Hrvatsku, nego u Španjolsku. Trenutno živi u Barceloni, a često putuje. Kako već godinama prakticira jogu, očito je to put prema kojem ide njezina karijera pa je tako na Tajlandu ove godine pohađala školu joge.

U Dubaiju je već nekoliko godina Jelena Leko, sestra nogometaša Jerka. Ona je dobila priliku raditi za investicijsku tvrtku Bulldozer Group Investments, i to preko Zagrepčanke Monike Strahonje, koja tamo radi godinama te koja joj je i pomogla da dođe i uspije u Dubaiju. Prije toga Jelena je provela skoro godinu dana u Los Angelesu, a iako joj obitelj nedostaje, u Dubaiju je pronašla uspješnu karijeru kojoj se posvetila.

"Nakon cijelog života u Hrvatskoj te godinu dana života u Los Angelesu, Dubai je totalno drugačije iskustvo i velika promjena. Tek sada nakon skoro četiri godine života mogu reci da sam se naviknula, stekla prijatelje i zadržala krug ljudi koji mi paše. Bliska prijateljica sam s divnom Dinom Jelaskom koja mi je sa svojom obitelji velika podrška, osobito u vrijeme naših blagdana kada nisam u krugu obitelji. Uživam u njenoj kuhinji i igri s djecom", rekla je Jelena nedavno za hrvatske medije.

Dina Jelaska bila je Miss Dalmacije, a u Dubai je otišla prije više od deset godina zbog ljubavi. Njezin je suprug Egipćanin Hatem Marie koji je blizak suradnik šeikove obitelji u Dubaiju.

Upoznali su se na Hvaru, a njihovoj ljubavi nikakve prepreke nisu stale na put. Vjenčali su se nakon dvije godine veze, a danas imaju troje djece.

Kad se preselila u Dubai nakon vjenčanja 2008. godine počela je brzo dobivati manekenske poslove, a mnoge je prijateljice nagovorila da dođu raditi u Emirate. Svojedobno je i ona radila za šeikovu obitelj, nakon što je stekla njihovo povjerenje.

"Vrlo sam brzo razbila sve predrasude o Emiratima i shvatila da žene tamo žive puno modernije nego kod nas. One nose abaje, tradicionalne odore, a ispod njih kreacije najpoznatijih svjetskih dizajnera, ultra minice, duboke dekoltee, visoke potpetice... Sklone su povećavanju grudi, usana, stražnjice, vole arapski make-up s jako naglašenim očima. I unatoč pričama da se plavuše dobro zabavljaju, kod njih ipak crnke puno bolje prolaze. Čak su dvije moje kolegice plavuše morale potamniti kosu, nakon čega su im krenuli veći poslovi", rekla je Dina, kojoj u Dubaiju najviše nedostaju pršut, Vegeta i vino.

Sa svojim dečkom u Dubai je otišla i Sabrina Tubić, jedna od prvih i najuspješnijih blogerica i influencerica iz Bosne i Hercegovine. Ona i dečko posjetili su Dubai i zaljubili se u grad pa su se odlučili tamo dugoročno živjeti.

Danas kaže da se ne bi vratila, štoviše, da može, cijelu bi obitelj dovela da tamo žive jer joj oni, uz prijatelje, jedini nedostaju.

"Voditi ovaj posao iz naše male BiH i iz Dubaija je neusporedivo. Ovdje je sve mnogo lakše, u smislu da biti blogger u Dubaiju je posao u pravom smislu te riječi. Beauty i fashion industrije su mnogo veće i razvijenije, što znači da imate mnogo više prilika, opcija, a samim tim i posla", rekla je Sabrina, koja je bila prva koja je u BiH počela zarađivati kao influencerica.

Svojedobno je puno prašine podigla Matea Hohnjec, mlađa sestra nekadašnje Miss sporta Stefany, koja je uz nju počela graditi karijeru starlete u zlatno doba Red Carpeta.

Matea se već bila preselila u Dubai i najavljivala je brak s "domaćinom" kod kojeg je živjela u raskošnoj vili. Tamo su je posjećivale Stefany, koja je također rekla da se tamo zaljubila, i prijateljica Dvina Meler.

Nije se planirala vratiti u Hrvatsku, no to se ipak dogodilo jer su zaruke razvrgnute i od vjenčanja nije bilo ništa.

Nakon povratka zaljubila se u Josipa Nikića, za kojeg se i udala, a zbog smrti prijateljice kojoj je kumovala droga na tulumu u njihovom stanu odslužila je godinu dana zatvora. Od Nikića se razvela, a u medijima se pojavila prošle godine zbog bizarnog razloga - od policije je dobila zabranu ulaska u porečku Eufrazijevu baziliku. Prijavio ju je svećenik Josip Mašina jer je tijekom mise vikala i ometala ga, no ona je za to imala razlog.

(100 posto)

Komentari
+8 # Raxy 2019-03-30 11:12
Njih pet se uvalile šeicima, ostale excort dame na poziv u hotelima.
Nema šeika kolika je navala, povratak ne žele i krece se putem najstarijeg zanata.....
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click