Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrne arene u Puli

7a0263e2ec8eaf98aa3ef6b0ec6efb09


Slavni reditelj i jedan od utemeljitelja tzv. "crnog vala" Dušan Makavejev preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života, javili su beogradski mediji.

Makavejev je jedan od utemeljitelja filmskog crnog vala i autor filmova kojima je "kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo“: "Parada“ (1962.), "Čovek nije tica“, "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967.), "Nevinost bez zaštite“ (1968.), "Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972.), "Sweet Movie“ (1973.), „Gorila se kupa u podne“ (1993.) i drugih.

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a bio je veliki pristalica i poznavalac djela psihologa Wilhelma Reicha, čije je učenje često ubacivao u svoje filmove. Tako se film "Misterije organizma“ (1971.) smatra posvetom Dušana Makavejeva upravo Reichu, kao jednom od nikad dovoljno priznatih revolucionara-psihologa, navodi Hina.

Dušan Makavejev bio je urednik više listova - Studenta, Književnih novina i lista Danas - a pisao je za mnoge novine i časopise. Bio je aktivan učesnik studentskih protesta 1968.

Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrne arene u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda.

Godine 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, podsjeća beogradski list Blic.