Evo kako tačno sapun ubija koronavirus

Virusi izvan tijela mogu preživjeti od nekoliko dana do mjesec dana, a najlakše se prenose ako ostanu na ravnim tvrdim površinama, odakle se unose kroz oči, usta i nos u organizam

pranje

Primarni način na koji se ljudi zaraze koronavirusom je prijelazom s osobe na osobu.

Bliski kontakt s drugim čovjekom u obliku pozdrava, zagrljaja, poljupca ili obitavanja s ljudima u javnom prostoru omogućava zaraženim pojedincima da nesvjesno šire svoje respiratorne kapljice koje se šire kašljanjem ili kihanjem, a u kojima se nalazi virus.

Virusi izvan tijela mogu preživjeti od nekoliko dana do mjesec dana, a najlakše se prenose ako ostanu na ravnim tvrdim površinama, odakle se unose kroz oči, usta i nos u organizam.

Najefikasniji način da ubijete koronavirus je da operete ruke sapunom i toplom vodom. Sapun je pritom ključan, s obzirom na to da virusi na vanjskoj strani imaju sloj masti koji ih čini ljepljivima te tako ostaju na koži, čak i ako ih pokušate oprati samo vodom.

U sapunu se nalaze molekule koje rastvaraju masne tvari pa sapun tako rastvori vanjsku masnu opnu virusa koja unutra drži proteine.

Sapun rastoči virus koji tako postane neaktivan, a topla voda odlazi u cijevi i kanalizaciju. Tako ste se riješili koronavirusa na svojim rukama, piše Index.hr.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 12    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 3    Gusinje 0
 Priboj 1    Pljevlja 0
 N.Varoš 4    Berane 0
Podaci ažurirani 03.04.2020 godine

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Face
  24 ( +226 )
 • Malo Morgen
  46 ( +163 )
 • Beli-beg
  2 ( +136 )
 • Sulejman Veličanstveni
  28 ( +89 )
 • Sejo
  13 ( +85 )
X

Right Click

No right click