Njemačka: Obavezna vakcinacija protiv ospica, ko odbije kazna 2.500 eura

Zbog globalnog porasta broja oboljelih od ospica, njemački parlament je izglasao da je vakcinacija obaveza, piše The Guardian

ospice vakcinacija EPA 

Roditelji koji odbiju da vakcinišu svoju djecu protiv ospica u Njemačkoj će  biti suočeni sa novčanom kaznom i do 2.500 eura (2.140 funti).

Obavezna vakcinacija stupit će na snagu u martu iduće godine koje će pažljivo pratiti zagovornici obavezne imunizacije u drugim zemljama, uključujući Britaniju.

Britanski zdravstveni sekretar Matt Hancock u septembru je rekao da vlada "izgleda vrlo ozbiljno" u pogledu vakcinacije kao obavezom za učenike državnih škola.

Bundestag je u četvrtak, nakon višemjesečne rasprave, odobrio zakon, pri čemu su ljekari zastupali i za i protiv zakona.

Ministar zdravlja Ice Jens Spahn podržao je ovaj zakon:

"Infekcija ospica je nepotrebna prijetnja u 2019. godini. Svake godine ubije oko 2,6 miliona ljudi širom svijeta. Incidenti ove bolesti porasli su za 350 posto u odnosu na prošle godine u Evropi", rekao je.

Prije uvođenja vakcinacije protiv ospica prije 56 godina, velike epidemije bolesti događale su se svakih nekoliko godina.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Malo Morgen
  52 ( +195 )
 • Face
  19 ( +194 )
 • Beli-beg
  2 ( +136 )
 • Sulejman Veličanstveni
  28 ( +96 )
 • Sejo
  9 ( +81 )
X

Right Click

No right click