Virus gripa u Srbiji odneo je do sada devet života, a broj obolelih se od proteklog vikenda naglo povećava. Najviše obolelih je među decom i to onim najmlađima - do četiri godine, ali i ako su hronični bolesnici među osetljivom kategorijom, domaći lekari upozoravaju da od gripa obolevaju i umiru i mlade, zdrave osobe, zbog čega apeluju da se "ne junače, već da odleže".

z0qk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRFN01EQV8vZWQwZWQ3ZGZiZmJlZWRkNzJhOTQ2YjBhMTk5YWY2MjkuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Najčitanije danas 

A kako to uopšte može da se umre od gripa? Na to pitanje sveski naučnici nedavno su dali odgovor i ta činjenica je prilično šokantna.

Iako domaći stručnjaci s rezervom uzimaju isključivo grip kao uzrok smrti, već su skloni da to često formulišu kao "smrt izazavana komplikacijama virusa gripa", slučaj Nišljike upravo je potvredio da mlade i zdrave osobe mogu da umru od gripa. Lekari su saopštili da ona nije bila hronični bolesnik, a da je "smrt nastupila usled respiratorne insufincijencije", odnosno zbog gripa je došlo do otkazivanja rada pluća.

Jedan američki naučni časopis koji je tragao za odgovorom - Kako grip ubija, uzeo je primer jedne devojke:

Alani Murijeta iz Feniksa (Arizona) izašla je ranije s posla u nedelju, 20. novembra, pošto joj nije bilo dobro. Iako nije bolovala od drugih bolesti, stanje joj se zastrašujuće brzo pogoršavalo. Već sledećeg dana dospela je u urgentni centar, gde su joj dijagnostikovali grip i prepisali antivirusni lek.

U utorak ujutro pojavile su se teškoće s disanjem i počela je da povraća krv. Roditelji su je odveli u bolnicu, a rendgen je pokazao da ima zapaljenje pluća, koje može biti posledica bakterijske ili virusne infekcije.

Ubrizgali su joj antibiotike u venu, ali joj je srce stalo dok su je prevozili na odeljenje intenzivne nege. Reanimirali su je, ali je srce ponovo prestalo da radi. Istog dana u 15.25, samo jedan dan nakon što joj je otkriven grip, lekari su konstatovali smrt.

 

Kako to grip to ubija

Interesantno objašnjenje šta se dešava u organizmu kada virus gripra prodre u njega dali su nedavno američki lekari u naučnom časopisu "Scientific American".

U najkraćem, odgovor jeste da u većini slučajeva organizam sam sebe ubija, dok pokušava da se izleči!

- Umiranje od gripa nije kao umiranje od metka, ili ujeda crne udovice - kaže Ameš Adaldža, specijalista za infektivne bolesti Centra za zdravstvenu bezbednost Univerziteta "Džons Hopkins".

- Samo prisustvo virusa nije dovoljno da vas ubije. Infektivna bolest je uvek u složenoj interakciji s domaćinom - navodi taj infektolog.

 

Kad virus preuzme kontrolu

Kada virus gripa uđe u organizam, prema istim informacijama, a obično je to preko očiju, kroz nos, ili usta, tada on preuzima kontrolu nad ljudskim ćelijama u nosu i grlu kako bi proizveo sopstvene kopije.

Kako je objavljeno, ogromna masa ćelija izaziva snažan odgovor imunološkog sistema, koji šalje bataljone belih krvnih zrnaca, antitela i inflamacijskih molekula da bi eliminisao pretnju.

Takozvane T-ćelije ili ćelije ubice našeg imuniteta, napadaju i uništavaju tkivo zahvaćeno virusom, naročito organe za disanje, gde se virus obično zadržava.

Kod većine zdravih osoba, taj proces je delotvoran, tako da se oporave u roku od nekoliko dana ili nedelja, navodi se u američkom časopisu.

Ponekad je, međutim, reakcija imunološkog sistema prejaka i uništava toliko tkiva u plućima da u krv više ne dospeva dovoljno kiseonika, što dovodi do smrti.

Kako su lekari naveli, a što je opšte poznato, ponekad snažan i potencijalno smrtonosan imunološki odgovor ne izaziva virus gripa, već druga ili sekundarna infekcija, koja se nadovezala tokom gripa.

 

"Sekundarne infekcije"

Prema istim informacijama, obično dolazi do bakterijske infekcije pluća, često streptokokama ili stafilokokama. Bakterijska infekcija u respiratornom traktu može da se proširi na druge delove organizma i u krvi i čak dovede do sepse i smrti.

Ketlin Saliven, načelnik Odeljenja za alergiju i imunologiju u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, procenjuje da jedna trećina pacijenata koji umru od bolesti povezanih s gripom, izgubi život zato što je virus savladao umunološki sistem, trećina umire od imunološke reakcije na sekundarne bakterijske infekcije, obično pluća i trećina zbog otkazivanja jednog ili više organa.

 

Svake godine grip ubija decu do 5 godina i starije od 65

Tokom tipične sezone gripa, kako se navodi u američkom časopisu, većina smrtnih slučajeva povezanih s gripom događa se među decom i starijim osobama.

Dečji sistem još nije naučio kako da se bori protiv opasnosti, a kod starijih osoba je oslabljen zbog godina i drugih bolesti.

I jedna i druga starosna grupa se teško oporavljaju od napada imunološkog sistema na sebe. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pored dece u uzrastu od 6 meseci do 5 godina i starijih od 65 godina, najvećem riziku od razvoja komplikacija, s mogućim fatalnim ishodom izložene su trudnice, zdravstveni radnici i ljudi koji boluju od određenih hroničnih bolesti, kao što su SIDA, astma, oboljenja srca i pluća. (Blic)