Zimi se manje krećemo i trošimo manje kalorija pa se samim tim debljamo. Umjesto da svaki dan u vrijeme pauze na poslu trčite u najbližu pekaru i kupujete pecivo, suhi sendvič ili hladnu pizzu, nakon čega ćete pojesti pola mliječne čokolade ili vrećicu kikirikija, poslije čega ćete ubrzo biti pospani, pa onda opet gladni, organizujte se i počnite planirati te unaprijed pripremati obroke. Intervjuisali smo novopazarku ZilhuTrtovac Smakić o zdravom načinu života, a njene savjete pročitajte u nastavku i kako uz balans postići mnogo toga.

ukikfghgh 

Hrana je osnovna potreba ljudskog tela, ali glad ne znači uvek da nam je hrana potrebna. Glad je veoma interesantan fenomen. To nije samo fizička potreba, već i emotivna. Ponekad možete da osetite da morate da pojedete nešto, čak iako niste gladni. To se vezuje da se jede iz dosade, ili iz stresa, navike ili raznoraznih razloga. Zato nam je važno da se podsetimo na istinsku glad i da je odvojimo od one gladi u glavi. Kada počnete da se osećate gladni, to ne znači da ste zaista gladni, to zvuči čudno, ali je istina. Može biti i da ste žedni tako da uvek prvo popijte malo vode! To takođe može biti samo želja, navika ili dosada, naročito ako je obrok bio nedavno. - U tom slučaju, ne paničite.

Odvraćanje pažnje je najbolje što možete da uradite ovde. Zanimajte se, radite nešto.Zatim uradite test sa jabukom. Ovo je da biste bili sigurni da nije samo želja i da ste zapravo gladni! Kao jednostavan test, kad god mislite da ste gladni i želite da jedete, na trenutak je zamenite nečim što ne volite. Ako ste zaista gladni, onda će vam se i dalje jesti iako se radi o nečemu što ne volite, a ako niste onda više nećete imati poriv da jedete. Ne cekajte predugo, pa da pregladnite. Nemojte mnogo da trpite glad, redovni obroci na 3-4h su sasvim ok, za Sandzaklive savetuje Zilha Trtovac Smakić sertifikovani personalni trener i savetnik za ishranu.

Trudite se da usvajate navike i znanje i da imate održiv lifestyle preko cele godine. A to znači promeniti svakodnevne navike kroz proces malih koraka.Da li se vaše ponašanje menja na određene dana kad imate neke posebne događaje ili jednostavno jedete kao da je to samo još jedan dan i vašem životu? Kada imate zdrav odnos sa hranom, ima mesta za sve hrane - piletinu, brokulu i šargarepu zajedno sa kolačima, sokovima i čokoladom.  Jelo je društveno iskustvo utkano u tkivo našeg svakodnevnog života. Uvek ce biti nekih dešavanja, praznika, rođendana, godisnjica, prijema, svadbi, babina, i šta ko već obeležava.Ono što je dakle bitno nije kako jedemo u ovim posebnim prilikama, već kako se odlučimo da jedemo između njih.

Uvek kažem - Umerenost a ne lišavanje,  savetuje Zilha Trtovac Smakić sertifikovani personalni trener i savetnik za ishranu.

Zilha Trtovac Smakić, osnivač profila @np_home_fitness , autor e-knjižice Ramazanskih obroka, NP Home Fitness planera, programa Lady Focus System, i Lady Focus Combo.

Zilha je licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! Po struci PTT inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i savetnik za ishranu, a pre svega mama 3 predivna dečaka.

Zilha kaže: "Kao žene i majke, često se suočavamo sa jedinstvenim izazovima u našem svakodnevnom životu. Svaka majka pored mnogobrojnih obaveza i posla dozvoli sebi da zapostavi sebe i svoje telo, i svoj fizički izgled. Nema razloga zbog kojeg biste vi ili vaši ciljevi trebali biti gurnuti u stranu jer više niste same, čak i kada radite puno i imate puno obaveza.

Za sve vas koje želite započeti promenu i postaviti svoje fitnes ciljeve kao što su: gubitak masti, smanjenje telesne težine, dobijanja mišica i jednostavno razvijanja boljeg odnosa sa hranom.

Moja filozofija je da živimo zdraviji način života koji uključuje uživanje u svim vrstama hrane, kao i uživanje u fizičkoj aktivnosti i redovnom treningu. Umesto da se fokusiramo na ograničavanje sebe, hajde da se fokusiramo na ono što nam hrana i fitnes aktivnosti pružaju. Da živimo srećniji i zdraviji život! Izaberite neki od dva programa Lady Focus System i Lady Focus Combo i pokrenite vašu transformaciju danas! Za Sandzaklive savetuje Zilha Trtovac Smakić sertifikovani personalni trener i savetnik za ishranu.

Izvor : Sandzaklive.rs