Zeničanka (BiH) Dijana Jerković (42), glavna sestra na Odjelu za bolesti dojke u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), devet godina, koliko radi na ovom odjelu, pomaže ženama oboljelim od raka. I dok je pomagala brojnim ženama oboljelim od ove opake bolest, nije mogla ni slutiti da će i njoj biti dijagnosticiran rak dojke.

fgjjjddjdzzjd

Najčitanije danas 

Životni izazov

Kako priča za „Dnevni avaz“, tokom svog rada uvijek je nastojala pacijenticama pomoći da pobijede ovu bolest, ali i pružiti podršku, koja je itekako bitna.

- Svaka žena gubitkom jednog dijela svoga tijela gubi i dio svoje ženstvenosti, tako da sam radila i na psihološkoj podršci ženama, prihvatanju bolesti i prolasku prvog perioda suočavanja s tim - govori ona.
Ipak, ostala je zatečena kada je u martu 2017. otkrila karcinom, a uz podršku porodice, prijatelja i kolega, žena iz udruženja „Život“ uspjela je dobiti životnu bitku.

- Kako sam neko ko radi s tim ženama, redovnim kontrolama otkrila sam da i ja imam promjenu. Urađena je biopsija i potvrđen je karcinom. Pozitivno je bilo što sam se kroz posao susretala sa svim tim, ali, u drugu ruku, imalo je i svoje loše strane, jer sam vidjela obje strane medalje - govori Jerković.

Uprkos činjenici da je zdravstveni radnik i profesionalac te da je kao takva pružala podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke, podrška je bila potrebna i njoj.

Šta je važnije

- U ovom poslu čovjek je s jedne strane, ali, kada se suočite sa bolešću poput ove, prelazite na drugu stranu. Kada sam saznala za dijagnozu, i meni je, kao i svim ženama, trebala podrška, s kojom je sve lakše – kaže ona.

Upravo zahvaljujući podršci, hrabrosti da se suoči s bolešću, jakoj želji za životom i uspjehom, Jerković je pobijedila karcinom. Danas, kaže, živi svaki moment punim plućima, a sebe i okolinu doživljava na drugačiji način.
Prije bolesti sve je bilo važnije nego ja sama sebi, sada je drugačije. Ženama poručujem da je karcinom izlječiva bolest, ali je bitno otkriti ga na vrijeme – kaže ona.

Partneri ih nisu htjeli prihvatiti

Jerković ističe da je ženama koje prođu kroz sve najteže prihvatanje zajednice.

- Brojni partneri nisu htjeli žene prihvatiti takve, a podrška je vrlo bitna. Međutim, podrška lokalne zajednice, najbližih ljudi, ali i razgovor o ovom problemu najveća su pomoć ženama s karcinomom dojke - zaključuje ona.