Osim što hidrira, hrani kosti, kožu, štiti od prehlade, narandže mogu i da nas sačuvaju od moždanog udara

cfa0c1a64a1a95f997a8207f625aced6

Najčitanije danas 

S obzirom na veliku količinu vitamina C koji u sebi ima, narandža je odlična u zaštiti protiv prehlade u ovim zimskim danima. Preporučena dnevna doza je jedna voćka, a za pušače, koji nikotinom ubijaju vitamin C je tri narandže svakog dana za održavanje zdravlja. Ovo voće bogato je mineralima kao što su kalcij, kalij i magnezij od kojih svaki ima svoju veoma važnu ulogu u očuvanju organizma.

Kalcij je zadužen da čuva kosti, dok je kalij dobar za nervni sistem i mišićna tkiva, kao i za održavanje ravnoteže vode u cijelom organizmu.

Osim kao zaštita protiv prehlade, narandža je odlična i kao osvježenje i hrana još nerođenih beba. Trudnice bi trebalo da jedu barem jednu narandžu dnevno zbog obilja folne kiseline u ovom voću, koja je neophodna za razvoj bebe dok je još u stomaku.

Narandža se sastoji od 86 posto vode, zbog čega veoma brzo zasite organizam i održavaju ga hidriranim. Ukoliko želite da kupite što sočnije i slađe narandže, bilo bi dobro da birate one sa što manje hrapavom korom – to je znak da su baš onakve kakve ste tražili!

Osim što hidrira, hrani kosti, kožu, bebe u stomaku svojih majki, štiti od prehlade, narandže mogu i da nas sačuvaju od moždanog udara. Bijeli dio kore je zadužen za to. Naime, u unutrašnjem, bijelom dijelu kore narandža čuva flavonoide – moćne aktioksidante koji smanjuju rizik od moždanog udara.