Sve veći broj srpskih i balkanskih turista letnje aranžmane uplaćuje na albanskom primorju, a ove plaže su najbolji dokaz zbog čega svi hrle baš tamo

FGHJHGFDSDFGHJK

Dermi je jedno od najpoznatijih ljetovališta u Albaniji. Plaža je jedna od najdužih, pa čak i kada je gužva uvijek se nađe mjesta za još neki peškir da se spusti na kamenčiće.

Plaža Livadi u mjestu Himara, okružena maslinicima i tirkiznim morem je često izletište za sve on koji ljetuju u blizini. Ova plaža je poznata po čistom plavom moru. Na plaži postoje restorani i kafići, što olakšava cjelodnevni boravak ovdje.  

Najduža plaža u Jonskom moru jeste Borsh. Pješčana plaža se prostire na sedam kilometara gotovo netaknute obale. Okružena je maslinovim drvećem i obroncima planina. Uprkos svojoj ljepoti, Borš nikada nije pretrpana turistima iako do nje možete doći kolima, autobusom, pa čak i taksijem iz Himare ili Sarande.

View this post on Instagram

❤💎💙 🌊🌊🌊 Borshi Beach

A post shared by ERALDO XHELILI™ (@eraldo_xhelili) on

Valona je treći najveći grad u Albaniji i veoma je popularan i među našim turistima. Posjeduje nekoliko prelijepih plaža poput Radime, Orikuma, Pulebarda ili Narta. Za koju god da se odlučite, napravit ćete pravi izbor.

Ksamil također posjeduje nekoliko prelijepih plaža, te nikada nije problem pronaći idealno mjesto u pijesku. Kako je ovaj "jonski biser" u Evropi, najbolje je u Ksamil doći u junu ili septembru. Možete brodićem obići i obližnja ostrvca i uživati na plaži okruženi prostranim tirkiznim morem.

Gjipe je sakrivena iza brda, pa je ova plaža savršena za sve one koji žele da u miru i uz šum talasa uživaju. Od najbližeg puta je potrebno pješačiti oko pola sata, ali kada stanete na pijesak i ugledate vodeno prostranstvo, shvatite da se svaki korak isplati.

Za svega 15 minuta vožnje od Valone stižete do Narte. To je prelijepa pjeskovita laguna čiste vode idealna za porodice. U blizini se nalazi malo ostrvo Zvernec na kojem je usred šume skriven pravoslavni manastir iz 18. vijeka. Do ostrvca se može doći jedino drvenim mostom, piše The cultur trip.

Izvor:Radio Sarajevo/Blic