Koja je prva stvar na koju pomislite kada neko spomene Tursku? Da li su to šareni baloni iznad jedinstvenih krajolika Kapadokije? Ili je to možda zapanjujuća arhitektura Plave džamije u Istanbulu? Iskustva, prenesena na Interepid Travel, govore da Turska nudi mnogo više od navedenog.

zjtzjhg 


Istanbul i Kapadokija su zapanjujući, ali ova prekrasna mediteranska zemlja ima mnogo više za ponuditi, piše Interepid Travel. Ovo su mjesta koja u Turskoj, pored navedena dva, morate posjetiti.

Pamukale

defrgtzuio

Pamukale, što u prijevodu znači "pamučni zamak", je mali gradić UNESCO-ove baštine koji vrijedi posjetiti. Ovaj kompleks jedinstvenih mineralnih izvora nalazi se u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora koji stvaraju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Konya

zuiuio

Konya je glavni grad istoimene pokrajine, po površini najveće u Turskoj. Prema podacima iz 2010. Konya je sedmi grad u Turskoj po broju stanovnika. Staro latinsko ime za grad je Iconium (starogrč. Ἰκόνιον), koji je, prema Novom zavjetu, posjetio Sv. Pavao. Prema predaji je grčki filozof Platon sahranjen u Iconiumu.

Seldžuk

Seldžuk je grad na krajnjem zapadu Turske, u južnom dijelu pokrajine Izmir, administrativni centar istoimenog okruga. Prema podacima iz 2008. godine ima blizu 28.000 stanovnika. Nastanjivanje ovog područja otpočelo je još blizu 3.000 godina p.n.e u drevnom Efesu, udaljenom tri kilometra od centra grada. Sam Selčuk najpre je nosio grčko ime Agios Theologos, a kasnije su mu Turci dodijelili naziv Ajasoluk. Današnje ime dobio je po Turcima Seldžucima koji su osvajali ovo područje u 12. vijeku.

Efes

ujiouioi

Efes je antički grad na zapadnoj obali Male Azije, na mjestu gdje je nekad bilo ušće rijeke Kaistros. Sastoji se od niza naselja koja su pratila obalu i povlačila se prema primorju od helenizma do rimskog doba. Drevni Efes je izvanredan primjer rimskog lučkog grada s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine.

Kaš

kiolp

Kaš je šarmantno maleno mjesto s mediteranskom atmosferom, smješteno na izduženom poluostrvu Çukurbağ. Udaljeno je samo sedam kilometara od grčkog ostrva Kastelorizzo.