Nikako: Ovako ne smijete odmrzavati piletinu i ostalo meso

Najbolje što možete da uradite jeste da veče prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider

2019112920114 4b22c8bd d644 4a75 b935 4d2c5da39454



 

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? Ako jeste, imamo lošu vijest za vas – to nikako nije najbolje što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju.

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbježno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.

Još jedan loš način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

Najbolje što možete da uradite jeste da veče prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider. Postoji i brža metoda – piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a nikako ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

Možda nijeste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu. Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.



 

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click