Kuće Gusinjana na Menhetnu, zavičaj samo u srcu

U Njujorku živi oko 40.000 Gusinjana, dok ih je u zavičaju svega 1.700. Meštani su potražili bolji život u čak 103 zemlje širom sveta. U OŠ "Džafer Nikočević", ove godine na nastavu dolaze svega 383 učenika

cg 03 GUSINJE DONATORSKO VEcE NJU 620x0

GUSINjE i Gusinjani su ovih dana u žiži ineteresovanja javnosti u Crnoj Gori. Najviše zahvaljujući predsednici Opštine Ameli Čekić, koja je pre nekoliko dana u restoranu "Čakor" u Belomotu potpisala povelju o bratimljenju i saradnji sa "majorom" Bruklina, gradske oblasti Njujorka, Rubenom Dijazom!

Izveštavalo se i o tome u elektronskim medijima u Velikoj jabuci, ali bogami i o balovima i dobrotvornim večerima u organizaciji gusinjske dijaspore, koja je preko Fondacija "Gusinje" i "Evro za Gusinje", u rodni kraj "upumpala" nekoliko miliona dolara.

 Samo u Njujorku živi oko 40.000 Gusinjana iz tri generacije - kaže dr Rusmin Laličić, koji kao lider "Partije za Gusinje", ima dobru saradnju sa dijasporom, koja je život u ovoj surovoj lepoti, preko brojnih doznaka, učinila znatno lepšim, ali i "garantnim pismimima", praktično Gusinje osudila na nestajanje. -Samo retki su ostali ovde - kaže dr Laličić, koji ističe da Gusinjani žive u 103 zemlje širom sveta!

Danas ih u rodnom kraju ima oko 1.700, za razliku od pre sedam decenija kada je Gusinje po broju stanovnika bilo treća opština u Crnoj Gori!

cg 03 GUSINJE FOTO NOVOSTI 1

- Iseljavalo se odavde brzo, a razlozi su brojni. Muslimani i Albanci su se bolje snašli, kaže nam jedan pravoslavac, koji tvrdi da je, sigurno, nekada u Gusinju, u vreme dok je bilo na starom karavanskom putu Dubrovnik - Carigrad i u kome je postojala dubrovačka trgovinska kolonija, život bio znatno bolji.

U vreme Turaka, kažu istoričari, iz Gusinja se upravljalo i Podgoricom, Plavom, Murinom, Andrijevicom, Beranama, Rožajama i delovima severne Albanije. Kako i ne bi kada je ovo mesto dalo četvoricu paša - Ibrahim-pašu Pašića, Mehmed-pašu Šabanagića, Ali-pašu Šabanagića i Džafer-pašu Koljenovića.

NESTALA BRATSTVA

Zaim aga Omeragić, bio je prvi meštanin Gusinja, i on je 1912. godine brodom iz Drača otišao za SAD. Javljao se rodbini sve do 1936...

- Od 1913. godine sa područja Gusinja nestala su 53 muslimansko-bošnjačka bratstva. Nestalo je i 25 srpsko-pravoslavnih bratstava, 20 albansko-muslimanskih, piše istoričar Rizah Gruda. Svi oni su se iselili prema SAD, Turskoj, Kosovu, Sloveniji, zemljama Zapadne Evrope...

ŠKOLA SVE PRAZNIJA

U Osnovnoj školi "Džafer Nikočević", ove godine na nastavu dolaze svega 383 učenika. U nekim seoskim školama se ne čuje zvono, ni dečja graja, koja se ispred velelepnih kuća začuje jedino kada leti stignu "Amerikanci". (Novosti)

Komentari   

0 # Bosnjak 18-12-2018 12:07
T o su sada Njujorcani :-)
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj