Sandžak / Optuženi o zločinu pričao bez empatije i kajanja

Vještak napominje da je krivično djelo djelimično psiho - patološki motivisano duševnom zaostalošću, na nivou lake mentalne retardacije

20190423090428 a7a003f3 5947 4be0 91bd 03ecf8e95abb

Beranac Imeri Sinan (19) u vrijeme ubistva dječaka u Beranama bio je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj krivičnog djela i mogućnosti upravljanja postupcima.

To je juče u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja Imeriju, saopštio predstavnik komisije vještaka dr Željko Golubović. Prethodno angažovana Komisija vještaka konstatovala je da je Imeri bio sposoban da shvati značaj djela i upravlja postupcima, a u oba nalaza je zaključeno da se radi o lakoj mentalnoj zaostalosti. Prema optužnici, Imeri je 14. oktobra 2018. godine, iz niskih pobuda lišio života trinaestogodišnjeg dječaka.

U nalazu piše da kod optuženog dominira poremećaj shvatanja i razumskog odlučivanja, odustvo pravilnog mišljenja i donošenja zaključaka, odsustvo logičkog mišljenja, preovladava nagonski način reagovanja u stresnim situacijama, da je nestabilnog identiteta, nejasnih, difuznih seksualnih granica...

Golubović ističe da okrivljeni realizaciju krivičnog djela opisuje površno, bez empatije i kajanja, a osnova za realizaciju krivičnog djela je narušenost stanja svjesnosti, odnosno nedostatak svjesnosti da je krivično djelo koje je počinio zabranjeno, a uzrokovano njegovim ponašanjem, što se povezuje sa duševnom zaostalošću okrivljenog.

Vještak napominje da je krivično djelo djelimično psiho - patološki motivisano duševnom zaostalošću, na nivou lake mentalne retardacije.

Sud je juče odbio predlog branioca okrivljenog, advokata Slobodana Golubovića - da se angažuju vještaci endokrinolog i seksolog, zato što je vještak Golubović kazao da takav nalaz ne bi ništa promijenio i da je “laka duševna zaostalost u domenu liječenja kod psihijatara i psihologa”.

Prema optužnici, Imeri je lišio dječaka života nakon što je ovaj pobjegao od njega - pojašnjava se da ga je sustigao i više puta izudarao pesnicama u predjelu glave, a zatim i oborio na zemlju, zadavio i bacio u rijeku...

Suđenje se nastavlja 10. maja, za kada su zakazane i završne riječi. (Vijesti) 

Comments are now closed for this entry

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari