Semiha Kačar - Ovo je sada ''Najnoviji Pazar''

Davno je rečeno kako su kultura svakog naroda, kao i njegov identitet, rezultat međudjelovanja s drugim narodima i kulturama u prošlosti i sadašnjosti.

Semiha Kacar 2 640

 

Grdno se varaju svi oni koji misle da vrijeme i istorija počinju od njih. Stari islamski objekti u Novom Pazaru ne pripadaju samo muslimanima, oni su, između ostaloga, i dio šire, svjetske kulturne baštine. Ovdašnji odnos prema islamskom i osmanskom nasljeđu, pa i stoljetnim vjerskim objektima, njihovoj "obnovi" i "restauraciji", govori danas više o savremenicima i njihovom problematičnom, ograničenom poimanju kulture i tradicije. Iskustva su ovdje na tom polju poražavajuća.

Izvoditi takve destruktivne radnje, ne samo pred očima javnosti, već i struke i vlasti, a pričati o tradiciji i starosti grada, u najmanju ruku je neumjesno. Ono što se dešava u njemu već dugo, s obilježjima koja su bili dio njegovog stoljetnog identiteta, traži i njegovo novo ime. Sada je ovo već "Najnoviji Pazar" koji sa onim prethodnim ima sve manje dodirnih tačaka. Kako bi danas izgledala Srbija da se na ovakav način, mimo svih propisanih standarda, "obnavljaju" njeni višestoljetni simboli identiteta.

U njoj se, kao i širom Evrope, drevne građevine, uz učešće i nadzor domaćih i stranih stručnjaka, rekonstruiraju godinama i decenijama, a u Novom Pazaru, "udarnički" u toku građevinske sezone. I šutnja pozvanih na opstajanje takve pogubne prakse zna biti rječita.

Komentari   

-12 # Olivera 2018-09-18 21:37
Ne brini Semiha, resice se i obnova Arap dzamije. Srbija i Turska ce zasukati rukave i upotrebiti mozak kako bi Novi Pazar bio jos noviji. Za to vreme nek Sandzaklije slobodno sede po kaficima i ispijaju kahvu i neka sa te razdaljine nadgledaju radove. I nesto ce tada od Arap dzamije i biti.
Odgovori
+5 # Brada 2018-09-18 22:38
Sada ce sveti Zukimije da pise knjigu DREVNI SANDZAK.
Odgovori
-1 # krle 2018-09-18 23:27
Ovu jos placaju da DILIMA JABUKE :lol: :D
Odgovori
-2 # JumpJ 2018-09-19 10:55
Obogatila se od donatora a svakom od njih je ubandala i oljustila jabuku, pa im jos po dilim dala. Ona, Sicika iz Urbanina, Zibija iz Damada, dilimaju ne patisu.
Odgovori
-1 # Matica 2018-09-18 23:30
Zar opet ova žena pokušava da pametuje? Nemoj,gospođo, molim te. Ne podržavam to što ruše bogomolju ali kad ti govoriš o tome, meni bude muka.
Odgovori
0 # ENVER 2018-09-19 19:27
Koja je ovo dir budala boze dragi :D :D :D PA semiha nedaj tvrdjavu nedaj Hamam ISAH bega i oni se srusise jadna ne bila .
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj