Novi Pazar - Tužilac Lojanica i dalje bez presude

Zameniku osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radenku Lojanici Specijalni sud u Beogradu juče nije izrekao presudu, već je odlučio da se proces nastavi saslušanjem novih svedoka.

cekic 678x381

Ovom tužiocu se drugi put sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu, koji mu je pre godinu dana izrekao presudu od 10 meseci zatvora i zabranu vršenja poziva u oblasti pravosuđa u trajanju od dve godine.

Lojanica je kao zamenik tužioca zloupotrebio položaj, jer je od jednog okrivljenog zahtevao da sredstva od oportuniteta uplati u nenamenske svrhe kako bi sebi i drugima pribavio korist. On je, postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z., okrivljenom predočio mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbacivanja krivične prijave ako u humanitarne svrhe uplati 100 hiljada dinara. Polovina sredstva išla je na račun KUD „Štavalj“, a druga polovina na račun Vlade Srbije za „otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave“. Okrivljeni je „uputstva“ za uplatu sredstva na račun KUD dobio ispisana rukom na parčetu papira, a usmeno je dobio uputstva za uplatu sredstva za Vladu Srbije.

Nakon pristanka optuženog N. Z. Lojanica je sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je trebalo da uplati Vladi Srbije. N. Z. je potpisao belešku i uplatio oba iznosa, a u pisarnici Osnovnog tužilaštva je zahtevao i dobio zavodni pečat za uplatnicu namenjenu KUD „Štavalj“. Kada su uplaćena sredstva na račun Vlade Srbije, zamenik tužioca je doneo rešenje o odbacivanju krivične prijave.

Lojanica je, zloupotrebom službenog položaja, KUD „Štavalj“ pribavio imovinsku korist od 50.000 dinara, a potom sa ovim KUD zaključio ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca i na taj način i sebi pribavio korist.

Novi glavni pretres zakazan je za 11. septembar, kada bi trebalo da budu saslušana dva svedoka iz tužilaštva u Novom Pazaru. Inače, na jučerašnje suđenje Lojanica nije došao. (Danas)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj