Amerikanac je obišao sve zemlje bivše Jugoslavije, ali mu je Novi Pazar ukrao srce

Amerikanac Met Majncer (29) živeo je u Srbiji devet meseci i preko programa razmene studenata radio kao nastavnik engleskog. Srbija za njega zato nije samo zemlja koju je posetio turistički, već zemlja iz koje je otišao pun utisaka i koju će uvek i svuda preporučiti.

f4 k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWXpnN01EQV8vMDRiZGJmZTkxZThlYTZmM2I1NTJlZGJiZWE4M2ZhNjEuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

 

Majncer je devet meseci živeo u Novom Pazaru, za koji kaže da mu je “ukrao srce” i najviše mu se svideo u Srbiji, zajedno sa Suboticom. On je radio u Novom Pazaru, ali stigao je da obiđe mnoga mesta i upozna ljude i našu tradiciju.

Dok sam se spremao da dođem u Srbiju čitao sam mnogo o politici i istoriji. To mi je pomoglo da razumem stvari, ali se nije baš pokazalo korisnim u svakodnevnom životu. Kada smo pričali o istoriji, to mi je pomoglo da shvatim veliki broj perspektiva iz kojih građani Srbije gledaju na stvari - kaže Majncer.

On dodaje da pre dolaska nije bio siguran kako će ga ljudi prihvatiti pošto je Amerikanac, ali je na kraju imao osećaj da je svuda u Srbiji bio dobrodošao. Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, srpska hrana i ljudi.

u6Wk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpjN01EQV8vNjkyNTk4Y2QzMmJmMzc3NGViNzIzZjg0ODg3NjY4YTUuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

- Ćevapi i Karađorđeva šnicla su sjajni specijaliteti, ali i ima i lokalnih, kao što su mantije u Novom Pazaru. Svima ću pričati koliko je sjajna srpska kuhinja, ali i ljudi. Gde god da sam otišao, bili su spremni da se potrude i učine da se osetim počastvovanim - kaže naš sagovornik.

Kako kaže, ljudima oko sebe objasniće da je Srbije puna skrivenih dragulja. Iako su Crna Gora i Hrvatska, prema njegovim rečima, popularnije kao turističke destinacije, Srbija je puna lepših mesta.

Pored Novog Pazara, najviše je oduševljen kanjonom Uvca i Suboticom.

- Pogled na reku koja meandrira sa vrha litica na Uvcu je jedan od najlepših prizora koje sam ikada video, dok je Subotica tako miran i lep grad - navodi Majncer.

On kaže i da bi bilo čudno ne pomenuti Beograd i gubljenje ulicama u prestonici, te čitanje u beogradskim kafićima, ali i šetnje pored Dunava u Zemunu.

Majncer je imao priliku da poseti i druge balkanske zemlje, a kako kaže, sigurno bi svima koje zna preporučio posetu Balkanu.

y8Yk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWlRJN01EQV8vY2Q1OTI4N2U5ZTVmMGVjOWVmNDBkMmNhZDQyMmQwNDguanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

- Uspeo sam da odem u svaku zemlju bivše Jugoslavije. Voleo bio da sam u Srbiji živeo duže, pošto mi je omiljena. Svima bih preporučio put do Beograda, turu po Vojvodini, obilazak Novog Pazara, Kopaonika i Đavolje varoši - dodaje ovaj Amerikanac.

Porodica i prijatelji pitali su ga šta je najlepše na Balkanu, a on kaže da su to Sarajevo, Plitvička jezera i Kotorski zaliv. Naš sagovornik kaže da bi voleo da se vrati u Srbiju i da je već počeo da misli o načinu na koji će to učiniti, pošto je upisao još jedan stepen studija u Vašingtonu.

Obilazio i manja mesta

Majncer kaže da je pored velikih centra uživao u istraživanju gradova u kojima odseda manje turista. “Sombor je divan mali grad. Tamo sam proveo jedan opušten dan u uživanju u hrani i kafi pored kanala”, dodaje on.

Kako kaže, nekoliko puta je bio i kod kolege sa programa razmene u Nišu, a neko vreme je proveo u Kragujevcu gde je jeo Karađođrevu šniclu koju će uvek pamtiti.(Blic)

Komentari   

-18 # Sandzak forever 2018-07-09 23:10
Kako ne spomenu Sandzak mamicu mu nevjernicku
Odgovori
-7 # New World 2018-07-10 12:27
Ada hadalj bogoti vidiš da nije normalan, umesto da se vratio islamu i pusti bradu, skrati pantolje, on otišo da haljijeda po subotici... :lol:
Odgovori
-8 # TITO 2018-07-10 17:48
Šta ti imaš protov islama.... new world
Odgovori
+1 # New World 2018-07-10 20:12
Allahu a’lam tito, ne moram nikom ovde da se opravdavam, a tebi po najmanje. No haj, danas sam dobrog raspoloženja. Uvek ću sebi uzeti za pravo da se sprdam sa onim koji nije bolje zaslužio. Umesto da čoveku uruči reči hvale o svemu šta je za moj grad i narod rekao... On mu psuje mamicu. I to mi se onda naziva vernik? To je u mojim očima samo jedan radikalni vehabija. A prema takvim nemam poštenja, takvi samo unazadjuju našu okolinu.
Odgovori
-7 # Sandzak forever 2018-07-10 18:38
sam si sebe izdao. Ne psujem niti se sluzim varanjem. Osjecam da ste slabi, mnogo slabi, par vas, pravoslavaca koji se ovde na Sandzackom portalu sluzite svacim, pa odg jedni drugima i pokusavate nesto. Znate zasto? Jer se sluzite lazima i varanjem. Ja se sluzim pravdom i istinom, i zato sam jaci!
Odgovori
+3 # Sandžak je vječan 2018-07-10 19:17
Moželi mi "forever"objasnit šta to znači vjernik a šta nevjernik.Ko su po tebi "vjernici".
Odgovori
+4 # Olivera 2018-07-10 20:17
Samo vehabije, a ti si nevernik kao i ja. Naravno, po Sandzak foreveru.
Odgovori
-7 # Sandzak forever 2018-07-10 20:48
Mogu. Ehlamdulila. Kaze Allah u Kur'anu; Ono sto zele-vjernici ce postici, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju, i koji ono sto ih se ne tice izbjegavaju, i koji milistinju udjeljuju, i koji stidna mjesta svoja cuvaju,-OSIM od zena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni doista, prijekor ne zasluzuju. (Kur'an) Kaze Uzviseni Allah; Nevjernici su oni koji govore: bog je Mesih, sin Merjemin! Reci, ko moze sprijeciti Allaha da, ako hoce, unisti Mesiha, sina Merjemina i [censored] njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome sto je izmedju njih, On stvara sto hoce, i Allah sve moze. I Jevreji i krscani kazu: Mi smo djeca Bozija i miljenici Njegovi. Reci; Pa zasto vas onda Allah kaznjava zbog grijeha vasih? (Kur'an) U drugom Ajetu kaze Uzviseni: Nevjernici su oni koji govore, Allah je jedan od trojice! A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga sto govore, nesnosna patnja ce zaista stici svakog od njih koji nevjernik ostane.
Odgovori
+6 # Olivera 2018-07-10 20:27
9 meseci bio u NP i nije presao u najbolju veru? Bogami, zatajiste Sandzaklije. Ili jednostavno nije imao srece da sretne Sandzak forever.
Odgovori
-2 # posrbljeni turcin 2018-07-10 22:57
koji si ti vlaski kur...cina,dokle mislis da se krijes iza toga nika,da ti objasnim krme nezaprano,ISLAM nije religija prisile, vec religija mira i tolerancije,zbog pravog prakticiranja Islama za vrijeme poslanika Muhameda s.w. mnogi krstasi su presli u Islam,sto i dan danas rade Nemci,Francuzi,Svedjani,Kanadjani,Amerikanci i da ih ne nabrajam vise ,ovo ne pricam zbog tebe ''krme krivoslavno'' vec zbog onih koji znaju o cemu pricam
Odgovori
-10 # Sandzak forever 2018-07-10 21:03
„Reci: ‘0 sljedbenici Knjige, (jevreji i krscani) dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da samo Allaha obožavamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!’ Pa ako oni ne pristanu, vi recite: ‘Budite svjedoci da smo mi muslimani!’„ (Ali-lmran, 64)
Odgovori
-9 # Sandzak forever 2018-07-10 21:05
Pozivam krscane na ovom sajtu, ako smiju da stavimo hriscanstvo na vagi istine?
Odgovori
-2 # Sandzak forever 2018-07-11 10:42
Sta bi, niko ne smije?
Odgovori
0 # Sandžak je vječan 2018-07-10 21:08
Za "Forever"
Da li sve "nevjernike"treba pod mač po tvojoj teoriji?
Odgovori
-5 # Sandzak forever 2018-07-10 21:26
Za vjecni Sandzak. Kaze Kur'an; Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični.“ (Al-Mumtahina, 8)
U sljedećem ajetu istog kur’anskog poglavlja Allah dž.š. objašnjava ko su ti s kojima muslimani ne mogu sklapati prijateljstvo: „Ali vam zabranjuje da prijateljujete s onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu.“ (Al-Mumtahina, 9)
Odgovori
0 # Sandžak je vječan 2018-07-10 22:07
Da li je forever pročitao neku knjigu u životu ili samo one sa "ajetima"
I nagradno pitanje,šta si bio,čime si se bavio,kako si se ponašao prije nego si postao "veliki"vjernik!
Odgovori
0 # Sandzak forever 2018-07-11 10:48
Bio sam osnovac, obicno dijete, klanjao prvi namaz, podne. Sve se mijenja! Gledam i cujem i razmisljam drugacije. Hvala Allahu na uputi. Koga on uputi, on je upucen. Koga On Uzviseni u zabludi ostavi, ko je taj koji ce ga na pravi put uputiti? Naravno da sam citao. Ni jedna mi knjiga pored kur'ana ne treba. Ona je kralj svih knjiga! Citan i ucim je godinama, i svaki put iznova me fasicinira! Knjiga koja nista izostavila nije! Otvori, procitaj stranicu dvije... mozda se zamislis.
Odgovori
0 # Olivera 2018-07-11 17:34
Od cega ti zivis, leba ti? Ko te izdrzava? I tebe i tvoje sismise?
Odgovori
+2 # cukensht 2018-07-11 10:42
ne moze nas narod sto se nece posvadjat. Covek predstavlja grad u najboljem svetlu,celu zemlju uopste.Nigde ni traga o prepucavanju. Al nas musliman ne moze sto nece uletet u raspravu,pa ajeti,pa reko ovaj pa preneo ovaj.. ljudi..kaljate nam veru,kaljate ovaj narod,predstavljate nas u najgorem svetlu. Tim tempom samo mozete unazad.. na kamile bih ja vratio ove pojedine ahijeve,sejhove,ili kako vec sami sebi daju te titule
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj