Hamidović o Arap džamiji: Rekonstrukcija iz neznanja može dovesti do obrušavanja celog objekta

Gostujući u emisiji Odgovor, glavni gradski urbanista Elvir Hamidović, istoričar Esad Rahić i profesor Mensur Zukorlić saglasni su da je rekonstrukcija i revitalizacija Arap džamije bila nužna. Oni se boje da će objekat čija rekonstrukcija teče bez stručnog nadzora izgubiti svoju autentičnost, te da korišćenjem modernih materijala, čeličnih i betonskih ploča i konstrukcija može doći i do urušavanja zidova.

arap dzamija

“Svaka rekonstrukcija iz neznanja može dovesti do toga da se obruši ceo objekat. Zidovi su debljine 12 cm, to je debljina jednog pregradnog zida, nikako ti zidovi ne mogu biti noseća konstrukcija, odnosno nosioci krovne konstrukcije. Kako izvođači radova planiraju da odrade krovnu konstrukciju ja zaista ne znam. Dolaskom stručnjaka, koji se bave poslovima rekonstrukcije i revitalizacije verovatno bi se našao način i zidovi ojačali utegama. Trenutno su zidovi i nakrivljeni i napukli. Zamislite da ih takve opteretimo masivnom armiranom betonskom pločom, zidovi će se “ražabiti” popustiće pod tim teretom i ne daj Bože urušiti se ceo objekat”, rekao je glavni gradski urbanista Elvir Hamidović.

hamidovic

“U ovoj obnovi i rekonstrukciji Arap džamije trebaju učestvovati ljudi iz struke, institucije i Grada kako bi se izbeglo uništavanje orginalnog izgleda objekta”, smatra profesor Mensur Zukorlić.

“Mi smo svi na istom frontu. Obnova se mora vršiti po stručnoj projektno-tehničkoj dokumentaciji. Poslove na Arap džamiji moraju obavljati stručnjaci sa licencama i kvalifikacijama. Taj posao ne mogu raditi majstori koji su radili u privatnim firmama i gradilištima. Arap džamija je Novi Pazar, Novi Pazar su Bošnjaci i njihove komšije Srbi. Ugrožavanjem Arap džamije ugroženi su svi oni koji žive na ovim prostorima”, rekao je predsjednik Društva historičara Sandžaka. (rtv)

Komentari   

-19 # TITO 2018-05-29 18:53
Oni bradonje sto prave džamije što su uzgred napravili velike kuće za sebe oni će to srediti ne sekirajte se.... nego zove li i tu imati sala za banket i proslave:-) vodja se još nije oglasijo
Odgovori
+1 # vidovnjak 2018-05-31 09:28
Kako nisi obavesten bice jos veca.
Odgovori
+5 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-29 19:01
Eto, nek se nadlezni iz IZ jave ovom covjeku, zajedno nadju strucnjake za renoviranje i to odrade po pravilima struke. Barem se oko ovakvih pitanja netrebamo svadjati, opstanak dzamije u svom autohtonom ruhu je u interesu svih nas!

:-)
Odgovori
+10 # s.b. 2018-05-30 09:37
Godinu dana na vratima Arap dzamije je bilo zalepljeno obavestenje da je dzamija zatvorena zbog renoviranja, (pocela da se urusava,prokisnjava... i to mnogo ranije od dana zatvaranja)
Godinu dana kasnije je ovim nasim pametnim arhiTetkama ( i ostalim na vlasti) palo na pamet da dzamija treba da se renovira!
SABAHAJROLA!
Za vas su spomenici kulture samo dzamije?
MA SHA ALLAH!
Sto se ne interesujete Bedemom npr?
Sto makar travu ne pocupate sa njega?
Da li znate da renoviranje kosta?
Mislite da ce IZ lose odraditi posao?
Sta fali NP Banji?
Ali ok.
BUJRUM!
Zasucite rukave i POCNITE VEC JEDNOM DA RADITE A NE SAMO DA PRICATE!
Ako ne pocnete sa renoviranjem - znaci da vam to nije cilj vec je cilj napadi na IZ.
Oni koji ne znaju kako dzamija izgleda iznutra nemoj da brinu za njenu spoljasnost!
Svrha dzamije nije da stanem pored nje i da joj se divim vec da udjem unutra i sagnem glavu pred Stvoriteljem
Odgovori
+1 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 10:17
s.b. ako na vratima dzamije stoji da je zatvorena zbog renoviranja meni ni na kraj pameti nije da ce to neko odgovoran - a IZ bi to trebala biti - raditi bez strucnog osoblja, bez projekta. Sve dok sokiran na slikama nevidim kako na divlje skidaju krov i sve bacaju na kamaru kao šut.

Bedem sigurno treba da se renovira ali je mnogo manje osjetljiv nego arap dzamija - i zbog svoje masivnosti i materijala. Jeste zapusten ali moze jos pricekati bez da bude urusen.

I ja nikako da skontam toliko opiranje da dzamija bude strucno renovirana kako se nebi pretvorila u jednostavnu novogradnju vez zadrzala svoju posebnost i svoj sarm? Zasto bi iko dobronamjeran bio protiv da se renoviranje izvrsi po pravilima struke, profesionalno?
Odgovori
+2 # s.b. 2018-05-30 16:15
"...I ja nikako da skontam toliko opiranje da dzamija bude strucno renovirana..."
Nema opiranja.
Oni lazu - a do tebe to nikako da dodje - niti ce da daju pare, niti ce da nadju strucnjake niti ce platiti te strucnjake, niti zele da je renoviraju! Oni zele da napadaju IZ (citaj - Muftiju) za bilo sta pa i za dzamiju u Ramazan!
Odgovori
+1 # vidovnjak 2018-05-31 09:29
Pukle gume na turskom biciklu.
Odgovori
+1 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 10:18
Tvoje poslednje dvije recenice ipak samo potvrdjuju strahove da je zamisljeno da se arap dzamija zamjeni novogradnjom. Osim toga argument da se samo klanjaca'dzematlija tice sta ce se od arap dzamije pokazuje jednu nevjerovatnu bahatost naspram kulturne bastine jednog citavog naroda a i sire. Arap dzamija nije samo tvoja, samo pazarska, vec svih sandzaklija, bosnjaka pa i muslimana uopste!

Ako ne razumijes vrijednost cuvanja autohtonosti arap dzamije pa sagradite onda neku novogradnju za klanjace a nekom drugom prepustite brigu nad kulturno-istorijskim draguljima bosnjacke bastine?
Odgovori
+7 # s.b. 2018-05-30 16:40
Hajde ovako:
- Ti ili bilo ko -nadjte pare, strucnjake i sve ostalo a ja cu (nadam se) IZUN - dozvolu IZ da je renovirate po vasem ceifu.
I jos nesto , kao "istoricar" "istoricaru" da kazem:
- Arap dzamija je sagradjena 1500 i neke god.
Spaljena je 1689.
(Tada je i izgorelo ono sto je valjalo-veruj mi na rec!)
Kasnije bogati Arap placa njeno obnavljanje.
Obnovljena je na zalost s brda s dola i na brzinu. Koristena je jeftina opeka (ne ona "kamena" ili tvrdo pecena) i jeftina gradnja i gradja - bez rezbarenja i ornamentike..itd, itd.
Sklepano - jednom recju.
To bi onaj Rahic trebao na prvi pogled da ustanovi i ako nije bio njen dzematlija.
Elem - sta tu valja i sta je istorijski vredno ?
- to je minaret
- to je sedevr tog vremena!!!
- to je vredno pazljive restauracije - ...ali posto ono sada nije na "dnevnom redu" tako ce i ostati.Ovi lesinari ce cekati da se nekad urusi i da tada napadnu nekog drugog.
Odgovori
-1 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 21:54
Eh s.b. zasto IZ ne izadje sa takvim saopstenjem?

Mesihat ima svoju stranicu i zasto se tu ne objavljuju aktuelne vjesti? Mnogima je ovo interesantnije nego gdje je muftija dudic bio u posjeti. Mogli su imati clanak o istorijatu dzamije, o ranijim njenim opisima od strane putopisaca, naci slike iz ranih perioda i spoljasnjosti i unutrasnjosti, prezentovati neke prominentrnje dzematlie, intervjuisati nekolicinu sada zivecih najstarijih dzematlija - kako su njihovi zivoti promicali uz dzamiju, o drustvenim i drugim promjenama za njihovog zivota itd itd. Te price, takve price - stvaraju nasu sadasnjicu kroz njegovanje nasih korijena! Ogromno bogatstvo imamo bukvalno pred nosem i koje nam promice a da se to ne zabiljezi, ne sacuva, ne diskutuje. Krajnje je vrijeme da to mijenjamo.

Ovo oko renoviranja bi na takav nacin bila sjajna prilika da se arap dzamija popularizuje a samim tim i grad novi pazar i islamska zajednica i islam u cijelini.
Odgovori
-1 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 21:55
Ja, koji vec duze zivim van sandzaka, ibretim se svaki put kad sam u sandzaku i bosni svim tim bogatstvima i kulturnim i prirodnim koje mi imamo pred nosem a ciju vrijednost ne uvidjamo. Pa kada ima slicnih stvari na zapadu to je i predmet izucavanja, i posjeta i nevjerovatne paznje.

Sto se tice samog renoviranja - sad kada je SPP u koaliciji sa vlasti, ima svoje ljude u ministarstvima itd - onda je proslo vrijeme hajducije, vrijeme kad se stvari drugacije nisu mogle raditi nego se improviziralo. Danas od IZ ocekujem da rade po procedurama i tranparentno. Svaka ozbiljna organizacija ima procedure i planove za svaku situaciju koju ima pod svojom ingerencijom. Jedna od stvari koje su pod ingerencijom IZ je i renoviranje dzamija. Neophodno je uspostaviti te planove i dokumente koje ce IZ zapravo olaksati rad i predstavljati podrsku pri sprovodjenju svih projekata. I sto vise raditi na transparentnosti jer se tako pridobija i povjerenje i podrska kod naroda.
Odgovori
+18 # Sandžak je vječan 2018-05-29 19:29
Hamidović je poznati stručnjak i arhitekta.!
Evo u gradu je dozvolu dobilo desetine stambenih zgrada koje nemaju,adekvatan prilaz već izlaze na sokake širine 3-4 metra,zgrade nemaju parking mjesta,nemaju adekvatno snabdevanje vodom,nemaju hidrante u slučaju požara,zgrade nemaju rezerve izlaze u slučaju požara,ispred zgrada nema prostor za odlaganje smeća,hodnici i stepenište su uski a materijali koji se koriste za izgradnju su najeftiniji pa se propusti uoče za kratko vrijeme.Zelena površina i igralište za djecu je misaona imenica.
E za sve te propuste,javašluke je jedan od odgovornih Elvir Hamidović.
Odgovori
-4 # eko. 2018-05-30 01:18
Sto njega krivis, pa nije on projektovao sve zgrade po Pazaru.
Odgovori
+11 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 03:03
Divlja drzava, sta da se radi. Korupciji neznas ni pocetka ni kraja. Ipak to ne znaci da trebamo porusiti nase istorijske dragulje, one rijetke koji su preostali, samo zato jer je grad u urbanistickom rasulu.

Moramo sacuvati sto vise mozemo starina, to nam je svima u interesu!
Odgovori
-6 # Ali 2018-05-29 19:59
ovi bradonje su i granatu probali rekonstruisat naravno sa uspehom, plan su ispunili, sad je prostor slobadan za 10 spratova zgrade
Cestitam IZ i ostalim
Odgovori
-3 # TITO 2018-05-29 21:54
Čekaju njihovo vreme a posle smo najebali... ukratko ne palim.se ja mi islamskih pravila sve stonej Allah proisao nije nikakav problem nego problem je što će neko Svoje hirove i svoj egi da zadovoljava kazmjavajuco sve one koji ne misle isto jer je ekipa oko vodje uvek u pravu pogotovo kad je podela plena u pitanju.... a sami sebe ce uništiti polako su počeli....
Odgovori
+5 # Hakk 2018-05-30 08:09
Ako vam je cilj da saznate istinu o renoviranju, zašto ne pozovete nekoga i IZ_e pa da vam objasniti o čemu se radi.
Nego tu nagadjate (s brda s dola),
što se da zaključit, da je cilj svega ovoga blaćenje IZ_e a ne briga za Arap dzamiju. Dali se to neka zgrada srušila što je pravila ili renovirala IZ_a
Odgovori
+2 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 09:40
Pa u tome i jeste problem! Ova uznemirenost gradjana i jeste poziv IZ da se javi i sve objasni?? Trebali su sazvati konferenciju za novinare, iznijeti cinjenice i odgovoriti na pitanja novinara - koji su predstavnici neke nerodne mase - jelde?

Ucutali su se i izgurali onog muratovica i SPP da ih navodno "brani" od "napada" - na konferenciji za stampu gdje je govorio o svemu osim o renoviranju dzamije o kom navodno nista znao nije.

Odem na stranicu IZ u srbiji mesihat.org i ni tamo ni rijeci o renoviranju arap dzamije. A to bi zapravo trebao
Odgovori
+5 # KontraverznBIZNISMEN 2018-05-30 09:41
biti neki osnovni stub sa kog se IZ obraca gradjanstvu. Tu su lijepo mogli postaviti slike, objasniti sta se radi, po kom projektu, ko je izvodjac radova, koliko ce to kostati, ko su donatori itd itd.

I nije obdje briga da ce se to sto naprave srusiti vec da ce oni udariti ciglu i beton i time unistiti karakter dzamije. Takvi istorijski objekti se moraju renovirati sa paznjom kako bi se ocuvali a ne od njih napravila novogradnja!
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj